Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων εβδομάδων, καθώς οι περικοπές της προσφοράς που ανακοινώθηκαν από τα μέλη του του ΟΠΕΚ+ αντιστάθμισαν την ανησυχία για την εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση καυσίμων.

Το αργό Brent αυξήθηκε κατά 19 σεντς ή 0,2% στα 85,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate κέρδισε 9 σεντς στα 80,79 δολάρια.

Τεχνολογικοί Κολοσσοί: Aπό τι απειλείται το ράλι μετοχών

Το αργό την περασμένη εβδομάδα σημείωσε άλμα που ξεπέρασε το 6%, μετά από τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ+ που αιφνιδίασαν την αγορά με τις απρόσμενες μειώσεις της παραγωγής που θα ξεκινήσουν τον Μάιο.

«Όσοι επένδυσαν στην πτώση αμφισβητούν τις προοπτικές της ζήτησης υπό το φως των περικοπών, ενώ όσοι επένδυσαν στην άνοδο βλέπουν τώρα μια ακόμη πιο σφιχτή αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της ING, Γουόρεν Πάτερσον. «Εγώ ανήκω στο τελευταίο στρατόπεδο και εξακολουθώ να βλέπω τις τιμές να κινούνται υψηλότερα από εδώ και πέρα μέσα στο έτος».

Στη στενότητα της προσφοράς έχει συμβάλει και η διακοπή των εξαγωγών του Ιράκ από το βόρειο τμήμα της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε συμφωνία για την επανέναρξη των ροών, αλλά μέχρι την Πέμπτη δεν είχαν ξαναρχίσει.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού στηρίχτηκαν από την απότομη, μεγαλύτερη του αναμενόμενου, μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα, καθώς και από τη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης και αποσταγμάτων, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της ζήτησης.

Στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, η έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επενδυτές να εκτιμήσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία των επιτοκίων.

«Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας για τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στο κλίμα, εάν οι ισχυροί αριθμοί ενισχύσουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα συνεχίσει την πορεία σύσφιγξης, ενώ οι αδύναμοι αριθμοί υποδεικνύουν ότι πλήττεται η οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι, όπως και να έχει, η αποστροφή προς τον κίνδυνο αυξάνεται», επισημαίνει η ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης της αγοράς πετρελαίου Vanda Insights, Βαντάνα Χάρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές