Εναν μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζει το tech rally και αυτός δεν είναι άλλος από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Tο φετινό ράλι 20% στις αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας μοιάζει ουτοπικό να συνεχιστεί για πολύ ενόψει δυσοίωνων οικονομικών αναφορών.

Start Ups: Η χρηματοδότηση από τα επιχειρηματικά κεφάλαια μειώθηκε κατακόρυφα φέτος [Γράφημα]

Σε αναμονή κακών αποτελεσμάτων

Η τεράστια άνοδος των μετοχών τεχνολογίας έρχεται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις των αναλυτών για τη μεγαλύτερη πτώση των τριμηνιαίων κερδών του κλάδου από το 2006. Σχεδόν το 60% από τους 367 ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg ανέφερε ότι το ράλι των μετοχών έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες για τα κέρδη.

«Η τεχνολογική υπεραπόδοση είναι λίγο υπερβολική», δήλωσε ο Wei Li, παγκόσμιος επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην BlackRock, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο. «Οφείλεται στις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια καθώς η ύφεση γίνεται εμφανής, και όχι απαραίτητα από τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών».

Οι συνέπειες από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank έχουν προκαλέσει μικτά συναισθήματα ως προς το πού κατευθύνονται οι πολιτικές και οι αγορές. Ενώ οι ανησυχίες για ύφεση αυξάνονται, η αισιοδοξία ενισχύεται από το γεγονός ότι η Fed θα αναγκαστεί να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό.

Πρόβλεψη για πτώση του S&P 500

Τα κέρδη θα σύρουν τον S&P 500 χαμηλότερα, δήλωσε το 60% των ερωτηθέντων, ενώ τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Intelligence δείχνουν ότι οι αναλυτές εκτιμούν πτώση κερδών 8% το πρώτο τρίμηνο.

«Γενικότερα, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού αναμένεται να χτυπήσει τα περιθώρια κέρδους το πρώτο τρίμηνο του 2023», δήλωσε ο Li της BlackRock.

Το κέρδος 7% του S&P 500 το πρώτο τρίμηνο τροφοδοτήθηκε ως επί το πλείστον από λίγους κολοσσούς του κλάδου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη της τεχνολογίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 15% τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, με τις εταιρείες να πλήττονται από το υψηλό κόστος και την επιβράδυνση της ζήτησης.

Οι μετοχές της Tesla, οι οποίες διαπραγματεύονται περισσότερο σαν μετοχές  τεχνολογίας, υποχώρησαν αυτόν τον μήνα μετά την ανακοίνωση για τις παραδόσεις οχημάτων, οι οποίες απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Περίπου το ένα πέμπτο των εταιρειών του S&P 500 έχουν κάνει προβλέψεις για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τις τελευταίες εβδομάδες, με τρεις αρνητικές προβλέψεις για κάθε θετική, σύμφωνα με την Aneeka Gupta, διευθύντρια της Wisdomtree UK Ltd.

Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων στην έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι τα κέρδη θα σταματήσουν το ράλι της τεχνολογίας. Μόνο το 14% προβλέπει το αντίθετο.

Τραπεζική αναταραχή

Περίπου το 41% ​​των ερωτηθέντων από το MLIV Pulse αναμένουν ότι η αναταραχή από την κατάρρευση περιφερειακών δανειστών θα επηρεάσει την κερδοφορία στις μεγαλύτερες τράπεζες, ενώ το 31% δεν βλέπει μια διάχυση.

Η JPMorgan  και η Citigroup θα δείξουν τι μέλλει γενέσθαι όταν ανακοινώσουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις 14 Απριλίου. Οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν αύξηση κερδών 4,2% για τις τράπεζες των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Intelligence.

«Δεδομένων των όσων γνωρίζουμε τώρα και του γεγονότος ότι τα πρόσφατα τραπεζικά ζητήματα προκλήθηκαν από προβλήματα ρευστότητας – όχι πιστωτικά προβλήματα – δεν αναμένουμε ευρύτερη επίπτωση που θα επηρεάσει τις μεγαλύτερες τράπεζες», δήλωσε ο Ron Saba, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Horizon Investments.

Ο μεγαλύτερος αρνητικός παράγοντας αυτό το τρίμηνο θα είναι η περαιτέρω οικονομική σύσφιγξη, σύμφωνα με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων από το MLIV Pulse. Η οικονομική επιβράδυνση και ο υψηλός πληθωρισμός θεωρούνται οι επόμενοι μεγάλοι κίνδυνοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street