Ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή που θα μιλούσαμε για δημογραφικό πρόβλημα στην Κίνα, μέχρι πριν από κάποια χρόνια θα ακουγόταν οξύμωρο. Και όμως, πλέον συμβαίνει. Και, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάργησε το όριο του ενός παιδιού ανά ζευγάρι το 2016 και το 2021 ήρε εντελώς τα όρια γεννήσεων, τα ζευγάρια δεν φαίνονται διατεθειμένα να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Κίνα: Μείωση του πληθυσμού για πρώτη φορά μετά το 2003

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας, ο πληθυσμός μειώθηκε σε 1,412 δισεκατομμύρια πέρυσι από 1,413 δισεκατομμύρια το 2021. Ο ρυθμός φυσικής ανάπτυξης ήταν αρνητικός για πρώτη φορά από το 1960.

Αντιμετωπίζοντας ήδη τη γήρανση του πληθυσμού και έτοιμη να χάσει από την Ινδία τον τίτλο της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη, η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα.

Ωστόσο, τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν λιγότερα παιδιά —ή επιλέγουν να μην έχουν καθόλου παιδιά, σύμφωνα με τον Μu Zheng, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

«Η Covid εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά και προκαλέσει μια συνολική αίσθηση αβεβαιότητας για το μέλλον», ανέφερε ο Μου στο CNBC.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής απομακρύνει επίσης περισσότερους ανθρώπους από το να θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, πρόσθεσε.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ανέφερε ότι ο πληθυσμός μειώθηκε στα 1,412 δισεκατομμύρια πέρυσι από 1,413 δισεκατομμύρια το 2021. Ο ρυθμός φυσικής ανάπτυξης ήταν αρνητικός για πρώτη φορά από το 1960, σύμφωνα με στοιχεία της Wind.

Η καριέρα και η ελευθερία παραμένουν προτεραιότητα

Η Κίνα έχει μεγαλύτερο πληθυσμό μητέρων στο εργατικό δυναμικό της χώρας σε σύγκριση με χώρες της Δύσης, δήλωσε στο CNBC ο Andy Xie, ανεξάρτητος οικονομολόγος.

«Υπάρχει η επιθυμία να κάνουν καριέρα στην Κίνα και για μια γυναίκα το να είναι μητέρα στο σπίτι δεν εντάσσεται στα πλάνα της», είπε Xie.

«Οι άνδρες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο βάρος, καθώς [σκέφτονται ότι] οι γυναίκες θα απαιτούσαν οικονομική ασφάλεια από αυτούς», οπότε και αυτοί με για τους δικούς τους λόγους δεν θα ήθελαν να παντρευτούν, σύμφωνα με τον Xie, ο οποίος πρόσθεσε ότι παλαιότερα οι νέοι επικρίνονταν όταν ήθελαν να μείνουν ελεύθεροι, αλλά πλέον δεν αποτελεί κοινωνικό στίγμα.

Βοηθώντας τις γυναίκες να επιτύχουν την ισορροπία

Η Trip.com είναι μια κινεζική εταιρεία που υπερηφανεύεται που προσπαθεί να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να κάνουν παιδιά.

Σε έναν οργανισμό όπου περισσότεροι από τους μισούς από τους 30.000 υπαλλήλους του είναι γυναίκες, το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο βρήκε τη δική του λύση για να ενθαρρύνει τις γυναίκες στην εταιρεία να κάνουν περισσότερα παιδιά.

«Δίνουμε στις γυναίκες μόνο επτά έως οκτώ χρόνια για να δημιουργήσουν καριέρα, οικογένεια και παιδιά», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος Jane Sun στο CNBC τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα είναι «πολύ σφιχτό.

Πολλοί νέοι εργαζόμενοι είναι ήδη 28 ετών όταν παίρνουν το διδακτορικό τους και οι εγκυμοσύνες μετά τα 35 εμπεριέχουν υψηλότερους κινδύνους, επεσήμανε.

Η Trip.com προσφέρει επιδοτήσεις από 15.000 έως 300.000 δολάρια για να βοηθήσει τους υπαλλήλους που είναι κινέζοι υπήκοοι να αντισταθμίσουν το βαρύ κόστος της κατάψυξης των ωαρίων, είπε.

Όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία για πρώτη φορά το 2018, περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι επικοινώνησαν με την ομάδα πρόνοιας της εταιρείας για να μάθουν εάν ήταν επιλέξιμοι, πρόσθεσε.

«Είμαστε μεταξύ των πρώτων, ή ίσως της μοναδικής κινεζικής εταιρείας, που προσφέρει αυτή την επιλογή», σύμφωνα με τη Sun. «Πρέπει πάντα να προσφέρετε την επιλογή και το αν οι άνθρωποι θα το δεχτούν ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς».

Στις έγκυες εργαζόμενες προσφέρονται δωρεάν μετακινήσεις με ταξί από και προς την εργασία τους και λαμβάνουν επιδόματα όταν το παιδί τους γεννηθεί και ξεκινήσει το σχολείο, πρόσθεσε.

Υψηλό κόστος στέγασης

Οι υψηλές τιμές των ακινήτων στην Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για πολλά ζευγάρια που μπορεί να θέλουν να μείνουν μαζί.

Η κατοχή ακινήτου στην Κίνα είναι ένα «πραγματικά ισχυρό σύμβολο» και οι άνθρωποι συχνά θα ήθελαν να αγοράσουν ένα σπίτι πριν παντρευτούν, εξηγεί ο οικονομολόγος Xie, ωστόσο, το κόστος στέγασης είναι μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό για να αποφασίζουν πιο εύκολα τα ζευγάρια να παντρευτούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή