Σε μείωση του δημοσίου τομέα κατά 5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Κίνας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ αποκάλυψε τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της γραφειοκρατίας της Κίνας εδώ και δεκαετίες, μέρος μιας σαρωτικής ώθησης για να γίνει η οικονομία πιο αυτάρκης και ανθεκτική απέναντι στις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν το Πεκίνο να αποκτήσει προηγμένη τεχνολογία.

Κίνα: Νέα υποχώρηση για εισαγωγές και εξαγωγές το πρώτο δίμηνο του 2023

Αναδιάρθρωση

Το σχέδιο της κυβέρνησης ενισχύει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ύψους και περιλαμβάνει μια νέα υπηρεσία για τη διαχείριση δεδομένων, καθώς και αναδιάρθρωση του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ο στόχος είναι να «κατανεμηθούν καλύτερα πόροι για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις σε βασικές τεχνολογίες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Κίνα θα μειώσει  τον αριθμό των θέσεων στα τμήματα της κεντρικής κυβέρνησης κατά 5% και θα τις αναδιανείμει σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς, σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα στην ετήσια νομοθετική σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ελέγχους εξαγωγών, κυρώσεις και άλλα τιμωρητικά μέτρα για να εμποδίσουν την Κίνα να αποκτήσει τεχνολογία που θα μπορούσε να της δώσει οικονομικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα στους ημιαγωγούς και την τεχνητή νοημοσύνη. Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης μια σειρά από εγχώριες οικονομικές προκλήσεις,συμπεριλαμβανομένων των χρεών της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα «δεινά» στον τομέα των ακινήτων, ως βασικές απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αποτελεσματική κυβέρνηση

Ο Σι Τζιπίνγκ έχει κάνει «σημαία» μια πιο αποτελεσματική κυβέρνηση. Το ποσοστό των περικοπών θέσεων εργασίας είναι το μεγαλύτερο από το 1998, όταν η κεντρική κυβέρνηση και οι κρατικές επιχειρήσεις αναδιοργανώθηκαν.

Ένα από τα κύρια σημεία της αναθεώρησης ήταν η δημιουργία μιας διευρυμένης εθνικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής που θα αφαιρούσε ορισμένα καθήκοντα από την κεντρική τράπεζα. Σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια δεκαετή προσπάθεια να πιέσει για ενοποίηση – ή τουλάχιστον μεγαλύτερη συνεργασία – μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών της Κίνας και ακολουθεί μια προηγούμενη συγχώνευση των τραπεζικών και ασφαλιστικών εποπτικών αρχών.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας θα πάψει να υφίσταται μετά την αναθεώρηση, ενώ η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών θα αυξηθεί ώστε να γίνει κυβερνητικός οργανισμός απευθείας υπό το Κρατικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το σχέδιο.

Υπηρεσία Δεδομένων

Η Κίνα δημιουργεί επίσης ένα εθνικό γραφείο για την αστυνόμευση και την προστασία δεδομένων. Ο νέος οργανισμός θα μπορούσε να βοηθήσει το Πεκίνο να διαφυλάξει τις πολύτιμες πληροφορίες που διέρρευσαν και είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων δισ. για τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας.

«Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια έχουν φέρει το ζήτημα της προστασίας των δεδομένων στο προσκήνιο», δήλωσαν οι Tiffany Tam και Robert Lea, αναλυτές τιυ Bloomberg Intelligence. «Ενώ υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες, το θέμα πολιτικοποιείται ολοένα και περισσότερο».

«Σοβαρή κατάσταση»

«Εν όψει του διεθνούς τεχνολογικού ανταγωνισμού και μιας σοβαρής κατάστασης εξωτερικών πιέσεων περιορισμού, πρέπει να οργανώσουμε περαιτέρω την τεχνολογική ηγεσία και το σύστημα διαχείρισης για να συντονίσουμε καλύτερα τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις στις στρατηγικές βασικές τεχνολογίες», αναφέρει κυβερνητικό έγγραφο. Αυτό θα βοηθήσει την Κίνα «να επιταχύνει την επίτευξη υψηλού επιπέδου τεχνολογικής αυτοδυναμίας».

Αλλες μεταρρυθμίσεις

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας,  θα εκχωρήσει στο Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων λειτουργίες που σχετίζονται με τη χάραξη πολιτικών για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, ως μέρος των προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας φροντίδας ηλικιωμένων για έναν ολοένα και αυξανόμενο ηλικιακά πληθυσμό.

Επιπλέον, η Εθνική Διοίκηση Δημοσίων Παραπόνων και Προτάσεων, ένας επίσημος δίαυλος για την έκφραση παραπόνων από το κοινό, τέθηκε υπό την άμεση διαχείριση του Κρατικού Συμβουλίου, μια αλλαγή που η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα «προστάτευε καλύτερα τα θεμελιώδη συμφέροντα των ανθρώπων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή