Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας παρέμεινε βαθιά στο κόκκινο τον Φεβρουάριο, μια βασική ευπάθεια για την οικονομία καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει υπό έλεγχο τη λίρα και τον πληθωρισμό ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα.

Το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 8,78 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε σε έκθεσή της τη Δευτέρα η τουρκική κεντρική τράπεζα, περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Τουρκία: Ο σεισμός επηρέασε το 20% της παραγωγής τροφίμων

Με την Τουρκία να ταλαιπωρείται εδώ και καιρό από τις εμπορικές ανισορροπίες, ο Ερντογάν οραματίζεται την οικονομία να δημιουργεί πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αυξάνοντας τις εξαγωγές χάρη σε ένα αδύναμο νόμισμα. Όμως ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει ωθήσει υψηλά τις τιμές της ενέργειας, ενώ οι εξαγωγές δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με τις εισαγωγές.

Ενέργεια και χρυσός

Οι δύο βασικοί παράγοντες του ελλείμματος τον Μάρτιο ήταν οι αγορές ενέργειας και χρυσού, ειδικά καθώς τα νοικοκυριά στρέφονται όλο και περισσότερο στον χρυσό για να προστατευτούν από τον πληθωρισμό που ανέβηκε πάνω από 85% πέρυσι.

Αν και η Τουρκία περιόρισε ορισμένες εισαγωγές χρυσού μετά τους θανατηφόρους σεισμούς του Φεβρουαρίου, οι καθαρές  εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου έφτασαν σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα.

Ενώ  οι τιμές έχουν αρχίσει να μειώνονται, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα είναι πάνω από 40%, ή οκτώ φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ο κλάδος των υπηρεσιών κατέγραψε πλεόνασμα 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω των ισχυρών εσόδων από τον τουρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ