Ο CEO της Apple, Τιμ Κούκ, θαυμάζει τον προκάτοχό του Στιβ Τζομπς – και δεν το κρύβει. Και ενώ συχνά επισημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να μιμηθεί τον συνιδρυτή της Apple, φροντίζει ωστόσο να αντλεί πολύτιμα διδάγματα από τον τρόπο που ο Τζομπς ενέπνεε την δημιουργικότητα και την καινοτομία στην εταιρεία.

Apple: Το μυστήριο με το αρχείο για το Bitcoin στο λειτουργικό της

«Ήξερα ότι δεν μπορούσα να γίνω ο Στιβ [όταν έγινα CEO]», δήλωσε την προηγούμενη Δευτέρα σε συνέντευξή του ο 62χρονος Κουκ. «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να γίνει ο Στιβ. Νομίζω ότι ήταν ένα είδος ατόμου που προκύπτει μία φορά στα εκατό χρόνια, ένα πρωτότυπο από κάθε άποψη. Και έτσι αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου», πρόσθεσε.

Αλλά, όπως επισημαίνει το CNBC, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κουκ δεν θα μπορούσε να πάρει ένα ή δύο ηγετικά κόλπα από το βιβλίο του Τζομπς. Συγκεκριμένα, ο Κουκ είπε ότι θαύμαζε τον τρόπο με τον οποίο ο Τζομπς κρατούσε όλους στην Apple στα ίδια πρότυπα δημιουργικότητας και υπέρβασης των ορίων – ανεξάρτητα από το αν εργάζονταν στο κατασκευαστικό τμήμα, στο μάρκετινγκ ή οπουδήποτε αλλού.

«Περίμενε καινοτομία παντού»

«Ένα από τα πράγματα που μου άρεσε σε αυτόν ήταν ότι δεν περίμενε καινοτομία από μία μόνο ομάδα στην εταιρεία ή δημιουργικότητα από μία μόνο ομάδα», δήλωσε ο Cook. «Περίμενε (καινοτομία) παντού στην εταιρεία».

Ο Κουκ έζησε την «εμμονή» αυτή του Τζομπς από πρώτο χέρι. Πριν αναλάβει τα ηνία της Apple ως CEO το 2011, ήταν ο Chief Operating Officer της εταιρείας, επιβλέποντας τις παγκόσμιες πωλήσεις και λειτουργίες της εταιρείας. Και σε αυτόν τον ρόλο, αναμενόταν να είναι εφευρετικός.

«Όταν διευθύναμε τις επιχειρήσεις, προσπαθούσαμε να είμαστε καινοτόμοι και δημιουργικοί, όπως ήμασταν δημιουργικοί και αλλού», δήλωσε ο Κουκ. «Βασικά έπρεπε να είμαστε (δημιουργικοί), προκειμένου να κατασκευάσουμε τα προϊόντα που σχεδιάζαμε».

Μια επιτυχημένη διαδρομή

Η αντίληψη αυτή βοήθησε τον Κουκ να κερδίσει όσους αμφισβητούσαν τις ικανότητές τους μετά την ανάληψη των ηνίων της Apple.

Υπό την ηγεσία του, η Apple εξελίχθηκε σε μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Κουκ επέβλεψε το λανσάρισμα των Airpods, του Apple Watch και του επεξεργαστή M1, ενός τσιπ επόμενης γενιάς που βρίσκεται πλέον στα περισσότερα από τα νεότερα προϊόντα της εταιρείας.

Η Apple έχει επίσης επεκτείνει τις προσφορές της που βασίζονται σε υπηρεσίες – με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Apple TV+, τη συνδρομητική πλατφόρμα ροής πολυμέσων.

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Κουκ δεν θα μπορούσε να ηγηθεί οποιασδήποτε από αυτές τις πρωτοβουλίες χωρίς να μάθει πρώτα από τον Τζομπς, όπως ο ίδιος δήλωσε στο συνέδριο 2022 Code Conference της Vox Media στο Λος Άντζελες: «Ήταν ο καλύτερος δάσκαλος που είχα ποτέ, μακράν. Αυτές οι διδασκαλίες ζουν, όχι μόνο σε μένα, αλλά σε ένα σωρό ανθρώπους που βρίσκονται [στην Apple]».

Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κάποιες από τις παλιές παραδόσεις του Τζομπς, όπως οι συναντήσεις στις 9 π.μ. κάθε Δευτέρα. Αλλά δεν είναι από νοσταλγία, πρόσθεσε.

«Δεν κοιτάμε πραγματικά καθόλου πίσω στην ιστορία», είπε ο Κουκ. «Είμαστε πάντα επικεντρωμένοι στο μέλλον και προσπαθούμε να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο στη γραμμή εκκίνησης από όπου μπορείς πραγματικά να ονειρεύεσαι και να έχεις μεγάλες ιδέες, που δεν περιορίζονται από το παρελθόν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως