Το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, είχε ως αποτέλεσμα την εκτροπή του ρωσικού ντίζελ όχι μόνο στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και όλο και περισσότερο στη Λατινική Αμερική.

Για τον μήνα Μάρτιο, η Ρωσία εξήγαγε περισσότερους από 580.000 τόνους ντίζελ στη Νότια Αμερική και τη Λατινική Αμερική, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Refinitiv Eikon, εκ των οποίων οι 440.000 τόνοι κατέληξαν στην αγορά της Βραζιλίας.

Πετρέλαιο: Οι επενδυτές αποσύρουν μετρητά – Φόβοι για μειωμένη ζήτηση

Κι αυτό, όταν συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους η Ρωσία εξήγαγε 663.000 τόνους, ενώ μόλις 74.000 ήταν οι τόνοι που είχαν εξαχθεί συνολικά το περασμένο έτους στην ίδια γεωγραφική περιοχή, όπως σημειώνει το Reuters.

Η Τουρκία αποτελεί επίσης μια χώρα εισροής του ρωσικού ντίζελ που κανονικά θα πήγαινε στην Ευρώπη, με τις ροές προς την Τουρκία να αγγίζουν το υψηλό επταετίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μεγάλες εισαγωγές από Σαουδική Αραβία

Στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία εισάγει επίσης αυξημένες ποσότητες ρωσικού ντίζελ, ενώ ταυτόχρονα στέλνει μεγάλους όγκους ντίζελ στην Ευρώπη.

Τον Μάρτιο, οι traders αξιοποίησαν το ρωσικό ντίζελ, χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής του, για να αυξήσουν τα αποθέματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, τα οποία με τη σειρά τους ενίσχυσαν τις εξαγωγές προς την Ευρώπη και την Αφρική.

Στα μέσα Μαρτίου, περίπου 500.000 τόνοι ρωσικού ντίζελ εστάλησαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, σε σύγκριση με σχεδόν μηδενική ποσότητα πριν από ένα χρόνο, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία των Refinitiv, Kpler και Vortexa.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια