Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε και πάλι απότομα την Τρίτη, διολισθαίνοντας ξανά κάτω από το όριο των 82 μονάδων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, λόγων των χαμηλών εσόδων από εξαγωγές και της αυξημένης ζήτησης ξένου συναλλάγματος. Οι μετοχές ενισχύθηκαν, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Ρωσία: Οι offshore επενδύσεις δεκάδων δισ. ανάχωμα στις κυρώσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα η πολύμηνη πτώση του ρωσικού νομίσματος επιταχύνθηκε, κατρακυλώντας σε χαμηλό ενός έτους στα 83,5 ρούβλια ανά δολάριο, λόγω της έλλειψης ξένου συναλλάγματος στη Μόσχα και της πώλησης δυτικών επιχειρήσεων στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συζητήσει την αγορά συναλλάγματος με κορυφαίους αξιωματούχους αργότερα την Τρίτη.

«Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε ότι το ρωσικό νόμισμα θα παραμείνει υπό πίεση και θα συνεχίσει να κυμαίνεται μεταξύ των 80 και των 83 δολαρίων, αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε την υποτίμηση ως προσωρινή», αναφέρει σε σημείωμά της η BCS World of Investments.

Πλήγματα

Όπως σημειώνει το Reuters, αφού πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους ως το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, το ρούβλι υπέστη ζημιές μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τη Δύση στις κρίσιμες εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας με τη μορφή πλαφόν, αλλά και εμπάργκο από την ΕΕ στις θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου έτους.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε τη Δευτέρα ότι η ανάκαμψη των εισαγωγών και η πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές μετά την επιβολή του ανώτατου ορίου ήταν οι κύριοι παράγοντες για την αποδυνάμωση του ρουβλίου.

Τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας ανακάμπτουν σταδιακά από τον Ιανουάριο, όταν έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 υπό τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στις εξαγωγές της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αλεξέι Ζαμπότκιν δήλωσε ότι ο αντίκτυπος του ανώτατου ορίου τιμών γίνεται αισθητός με καθυστέρηση και ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν μόλις περάσει το χαμηλό σημείο, που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο.

Άνοδος στο χρηματιστήριο

Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωνε άνοδο 0,2% στα 84,3 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος αυτή τράβηξε προς τα πάνω συνολικά τους ρωσικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. «Η ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων, όπως ο χαλκός και το πετρέλαιο, θα πρέπει να είναι καλός οιωνός για τις ρωσικές μετοχές σήμερα», ανέφεραν οι αναλυτές της Alfa Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές