Στο κλείσμο των εναπομείναντων κέντρων λογισμικού της σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη προχωρά η Deutsche Bank, καθώς το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας τερματίζει δύο δεκαετίες μεγάλης εξάρτησης από τη ρωσική τεχνογνωσία στον τομέα της πληροφορικής, στον απόηχο της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

Η τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη προσφέρει ατομικά πακέτα αποζημίωσης στους 500 εμπειρογνώμονες πληροφορικής που παραμένουν ακόμη στο μισθολόγιο της στη Ρωσία, δήλωσαν στους Financial Times άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Κατά την έναρξη του πολέμου η Deutsche Bank απασχολούσε 1.500 άτομα στο ρωσικό τεχνολογικό της κέντρο, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την ανάπτυξη και συντήρηση λογισμικού για τις παγκόσμιες εμπορικές της δραστηριότητες και το κύριο εταιρικό τραπεζικό της σύστημα.

ΔΝΤ: Η ρωσική οικονομία αντέχει παρά τις κυρώσεις – Ανάπτυξη 0,7% το 2023

Αποχωρήσεις

Πέρυσι, μετέφερε αθόρυβα περίπου 700 από αυτούς σε ένα νέο τεχνολογικό κέντρο στο Βερολίνο. Σε όσους αποχώρησαν προσφέρθηκαν τώρα πακέτα εθελουσίας εξόδου που μπορούν να αναλάβουν εντός 6 μηνών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Deutsche Bank δεν έχει ακόμη λάβει την επίσημη απόφαση να κλείσει εντελώς τις δραστηριότητες πληροφορικής της στη Ρωσία, αλλά αυτό το βήμα θεωρείται από τα τελευταία βήματα. Ωστόσο, αυτό θα δώσει περισσότερο χρόνο στο εξάμηνο παράθυρο αποχωρήσεων.

«Συνεχίζουμε να απομειώνουμε τις δραστηριότητές μας στο Τεχνολογικό Κέντρο της Ρωσίας και έχουμε διευρύνει τις επιλογές που είναι διαθέσιμες στους υπαλλήλους μας, τα οποία περιλαμβάνουν την αποχώρηση με αμοιβαία συμφωνία», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ήταν «σε πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική ρωσική νομοθεσία».

Η Deutsche Bank στηρίζεται στη ρωσική τεχνογνωσία στον τομέα της πληροφορικής από το 2001 και το τμήμα γινόταν ολοένα και πιο σημαντικό κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς η τράπεζα ξεκίνησε μια διαδικασία «εγγύς μεταφοράς» δυνατοτήτων πληροφορικής πιο κοντά στη Γερμανία για να μειώσει το κόστος. Λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, το ένα τέταρτο των ειδικών πληροφορικής της επενδυτικής τράπεζας εργαζόταν είτε στη Μόσχα είτε στην Αγία Πετρούπολη.

Μετακινήσεις

Ο γερμανικός όμιλος προσέφερε στη συνέχεια σε όλο το προσωπικό του στη Ρωσία τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις θέσεις εργασίας τους στη Γερμανία. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς έκαναν χρήση της προσφοράς, και καθώς πολλοί εργαζόμενοι μετακόμισαν μαζί με τους συντρόφους και τα παιδιά τους, περίπου 2.000 άτομα μετακινήθηκαν. Όσοι έμειναν στη Ρωσία έχουν αποκοπεί από την άμεση πρόσβαση σε όλα τα συστήματα πληροφορικής της Deutsche Bank, με κύριο καθήκον τη «μεταφορά γνώσεων» σε συναδέλφους εκτός Ρωσίας.

Καθώς η διαδικασία αυτή πλησιάζει στο τέλος της και με τις δυτικές κυρώσεις κατά του περιορισμού της διαθεσιμότητας του λογισμικού στη χώρα, η τράπεζα θέλει τώρα να απολύσει το εναπομείναν προσωπικό της στη Ρωσία μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η Deutsche Bank μείωσε πέρυσι την καθαρή της έκθεση σε δάνεια στη Ρωσία κατά 36% στα 379 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι «παραμένει δεσμευμένη για περαιτέρω μείωση της έκθεσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος είχε ήδη κλείσει μεγάλα τμήματα των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής του στη χώρα μετά την επιβολή προστίμου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές για τη διενέργεια των λεγόμενων “mirror trades” που οδήγησαν σε ξέπλυμα 10 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία μεταξύ 2011 και 2014.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή