Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν αναμένουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου σύμφωνα με ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη μετά από τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Μάρτιο.

Η Goldman Sachs, μέχρι πρότινος, ανέμενε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων στις συνεδριάσεις της Fed τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius δήλωσαν στο σημείωμα έρευνας ότι εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο.

Η τελευταία πρόβλεψη της Goldman ευθυγραμμίζει την επενδυτική τράπεζα με τις προσδοκίες άλλων επενδυτών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων CME άλλαξαν ελάχιστα μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό της Τετάρτης και συνέχισαν να υποδηλώνουν ότι οι traders αναμένουν κυρίως αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, καμία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο και σημαντική πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο.

ING: Πόσο ακόμη θα ανέβουν τα επιτόκια

Περιορισμός δανεισμού από τις τράπεζες

Η Goldman τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ανταποκρίνονται στις εκτιμήσεις της και ότι η νέα της πρόβλεψη για μη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο οφείλεται σε ενδείξεις ότι οι τράπεζες περιορίζουν τον δανεισμό, μετά την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

«Ανακαλέσαμε την αύξηση του Ιουνίου εν μέρει επειδή τα περιορισμένα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι η πίστωση είναι πράγματι κάπως περιορισμένη μετά την τραπεζική αναταραχή και εν μέρει επειδή ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται διστακτικοί ακόμη και για μια αύξηση του Μαΐου», επισήμαναν οι οικονομολόγοι.

Από τη μεριά της η BofA Global Research, σε σημείωμά της προς πελάτες, ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου πιθανότατα κρατούν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων τον Μάιο.

«Παρά τη βελτίωση τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός κατά την άποψη της Fed», έγραψαν οικονομολόγοι της BofA.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό της Τετάρτης προστίθεται στους πρόσφατους δείκτες που υποδηλώνουν ότι η επιθετική εκστρατεία της Fed για τον έλεγχο του υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών αμβλύνει την οικονομία και επηρεάζει τις τιμές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο Μάρτιο και εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 κατέβασαν ταχύτητα στο 5% από 6% τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα και των προβλέψεων για ρυθμό 5,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή