Περαιτέρω αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, κατρακυλώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021, υποχωρώντας μάλιστα περισσότερο του αναμενομένου. Η επιβράδυνση αυτή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα στείλει ένα μήνυμα εφησυχασμού στις αγορές, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να επιβραδύνει με τη σειρά της τις αυξήσεις επιτοκίων. Άλλωστε ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων άνοιξε με ένα και μόνο ξεκάθαρο στόχο: να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός που έφθασε να ίπταται σε υψηλό σχεδόν 40 ετών.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να υποχωρήσει χωρίς μεγάλη ζημιά στην αγορά εργασίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο Μάρτιο και εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 κατέβασαν ταχύτητα στο 5% από 6% τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα και των προβλέψεων για ρυθμό 5,2%.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από τη μηναία μεταβολή του πληθωρισμού καθώς σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% τον Μάρτιο από 0,4% τον Φεβρουάριο κι έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,2%.

Όπως και να έχει ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτείνει την καθοδική του πορεία για ένατο συναπτό μήνα και συγκεκριμένα από την κορύφωση του 9,1% Ιούνιο του 2022, ένα υψηλό σχεδόν 40 ετών.

Η «ανορθογραφία» του δομικού πληθωρισμού

Μοναδική παραφωνία της σημερινής δημοσιοποίησης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τον Μάρτιο, η οριακή επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ, του καπνού και τις ενέργειας.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εμπορίου, ο δείκτης του δομικού πληθωρισμού σε ετήσια βάση ανέβηκε τον Μάρτιο στο 5,6% από 5,5% ένα μήνα νωρίτερα, τιμή σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Εκ διαμέτρου αντίθετη όμως η εικόνα σε μηνιαία βάση, καθώς ο σχετικός δείκτης υποχώρησε από το 0,5% του Φεβρουαρίου στο 0,4% τον Μάρτιο, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.

«Προεόρτια» στη Wall Street

Η δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό έτυχε μια συγκρατημένης θερμής υποδοχής από τους επενδυτικούς κύκλους. Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεί λειτούργησαν σαν παράγγελμα και προ συνεδριακά τα futures πήραν την ανιούσα καταγράφοντας κέρδη πλέον των 200 μονάδων στον δείκτη Dow Jones, με τα futures στον τεχνολογικό Nasdaq να ενισχύονται πλέον του 1%. Αντιθέτως στην Ευρώπη οι χρηματιστηριακοί δείκτες έμειναν ανεπηρέαστοι διατηρώντας τα κέρδη που κατέγραφαν από το πρωί.

«Η σημερινή πτώση του πληθωρισμού είναι πιθανό να χαιρετιστεί από τους επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να υποθέσουν ότι η Fed θα μπορούσε σύντομα να κλείσει τον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης. Τούτου λεχθέντος, ενώ το ποσοστό του πληθωρισμού έχει μειωθεί, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Fed στο 2%» υπογραμμίζει σε σημείωμά του ο Ρίτσαρντ Φλιν διευθύνων σύμβουλος της Charles Schwab στη Βρετανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση