Στη Μέση Ανατολή στρέφονται τα επενδυτικά κεφάλαια της Silicon Valley, αναζητώντας χρηματοδότηση, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η κρίση ρευστότητας οδηγεί τους επενδυτές σε κρατικά επενδυτικά ταμεία στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ.

Forbes: Οι 11 πόλεις που έχουν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους το 2023

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή

Οι επενδυτές της Silicon Valley πραγματοποιούν περιοδεία στη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας να οικοδομήσουν μακροπρόθεσμους δεσμούς με κρατικά επενδυτικά ταμεία κατά τη διάρκεια της χειρότερης κρίσης χρηματοδότησης για εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Κορυφαία τεχνολογία VC (επιχειρηματικά κεφάλαια) όπως οι Andreessen Horowitz, Tiger Global και IVP έχουν στείλει ομάδες στελεχών στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές.

Αυτές οι επισκέψεις πραγματοποιούνται αφού οι παραδοσιακοί υποστηρικτές τους από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια οικονομική ύφεση που τους ανάγκασε να περιορίσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Τα VC, με τη σειρά τους, ενθαρρύνονται να έρθουν στην περιοχή, καθώς αξιωματούχοι του Κόλπου και νεαροί βασιλιάδες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους μακριά από τα πετροχημικά με επενδύσεις σε τομείς τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

«Όλοι έρχονται σε εμάς»

«Ήρθαμε στο Σαν Φρανσίσκο αναζητώντας τους το 2017. Τώρα». . . όλοι έρχονται σε [εμάς]», είπε ο Ibrahim Ajami, επικεφαλής επιχειρήσεων στο Mubadala Capital.

Οι Financial Times πήραν συνεντεύξεις σε περισσότερες από δώδεκα εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley, καθώς και από μια σειρά συμβούλων και τραπεζιτών. Περιγράφουν μια νέα σχέση «αγάπης» μεταξύ των αμερικανικών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και των μετρητών της Μέσης Ανατολής.

Μια ομάδα στελεχών της Silicon Valley έλαβε μια προσωπική πρόσκληση από το γραφείο του Yasir al-Rumayyan, του κυβερνήτη του PIF, του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να είναι καλεσμένοι του στο Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας της Formula 1 τον περασμένο μήνα στη Τζέντα.

Ο Horowitz

Μεταξύ των παρευρισκομένων, ήταν και ο συνιδρυτής του Andreessen Horowitz, Ben Horowitz – το δεύτερο ταξίδι του βετεράνου χρηματοδότη στη Σαουδική Αραβία σε λιγότερο από έξι μήνες. Ο Andreessen Horowitz αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επιπλέον, η PIF Sanabil αποκάλυψε πρόσφατα τις συνεργασίες της με σχεδόν 40 αμερικανικές εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, συμπεριλαμβανομένων των Andreessen Horowitz, Coatue Management, David Sacks’ Craft Ventures, Insight Partners και 9Yards Capital. Τα ποσά που επενδύθηκαν στις εταιρείες δεν αποκαλύφθηκαν.

Ο Horowitz, έχει γίνει φανατικός υποστηρικτής του ενδιαφέροντος της Σαουδικής Αραβίας για την τεχνολογική καινοτομία.

Ωστόσο, ο ιδρυτής της Lead Edge, Μίτσελ Γκριν, ο οποίος πραγματοποίησε επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών στην Alibaba και την Uber, είπε ότι είχε περάσει τις τελευταίες εβδομάδες «χτίζοντας μακροπρόθεσμες σχέσεις» με ανθρώπους και εταιρείες στη Μέση Ανατολή.

«Πιστεύουμε ότι θα γίνει μια όλο και πιο σημαντική περιοχή του κόσμου την επόμενη δεκαετία».

Η κριτική

Αυτή η έντονη επιθυμία για επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή έχει προκαλέσει κάποια κριτική. Ο συνεργάτης του Founders Fund Keith Rabois, είπε: «Δεν αλλάζω τις αξίες και τις αρχές μου επειδή το περιβάλλον χρηματοδότησης είναι δύσκολο».

«Είμαι στο Valley για 20 χρόνια και απογοητεύομαι ολοένα και περισσότερο με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε», είπε ένας ανώτερος τραπεζίτης που διαχειρίζεται συμφωνίες για εταιρείες επιχειρηματικού κινδύνου. «Αν είσαι πολύ καλός σε αυτό που κάνεις, πήγαινε στη Νορβηγία για να συγκεντρώσεις χρήματα», πρόσθεσε.

Στην άκρη 300 δισ. δολάρια

Τα VC έχουν 300 δισ. δολαρίων «ξηρής σκόνης» — χρήματα που συγκεντρώθηκαν και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη.

Τα μετρητά που τοποθετούν τα VC σε start-ups έχουν πέσει περισσότερο από 50% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής δεδομένων Crunchbase.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί έχουν παρασυρθεί πίσω στη Μέση Ανατολή, η οποία «είναι το πιο ρευστό μέρος στον πλανήτη αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός επιχειρηματικού ταμείου 1 δισ. δολαρίων.

Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για κεφάλαια όπως το Mubadala να αναλάβουν πραγματικά ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τα επόμενα 20 χρόνια. Η Mubadala έχει επενδύσει σε μια σειρά από μεγάλες εταιρείες της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών μετοχικών εταιρειών Silver Lake και Sequoia Capital. Πρόσφατα επένδυσε στον όμιλο fintech Klarna παράλληλα με τη Sequoia.

Εν τω μεταξύ, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ δήλωσε το 2019 ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε 45 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή