Η Τουρκία θα μπορούσε να προσελκύσει εισροές 45 έως 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός 12 μηνών μετά τις εκλογές του Μαΐου, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Citi, υποθέτοντας ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών.

«Με βάση τα εμπειρικά μας ευρήματα και την έντονη αντίδραση της αγοράς στις πολιτικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην διοικητή Naci Agbal στην κεντρική τράπεζα, εξετάζουμε ένα ενδεικτικό σενάριο στο οποίο τα spread swap πιστωτικής αθέτησης μειώνονται κατά 250 μονάδες βάσης», έγραψαν οι οικονομολόγοι Ilker Domac και Gultekin Isiklar. σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Εκλογές στην Τουρκία: Ανατροπή με προβάδισμα Ερντογάν

Oι κίνδυνοι

Μετά από μια πιθανή πτώση της λίρας λόγω της χαλάρωσης των ρυθμιστικών μέτρων, η βελτίωση του ασφάλιστρου κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατίμηση περίπου 12% σε διάστημα ενός έτους, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

«Η αβεβαιότητα γύρω από τη σύνθεση της οικονομικής ομάδας μετά τις εκλογές και η διαχείριση της οικονομίας στην ενδιάμεση περίοδο, εάν υπάρξει ανάγκη για δεύτερη ψηφοφορία είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων κινδύνου», ανέφεραν.

Υποσχέσεις Ερντογάν

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την Τρίτη την προεκλογική εκστρατεία του με την υπόσχεση να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση αφότου το AKP ανήλθε στην εξουσία το 2002, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την υποστήριξη στο πρόσωπό του να μειώνεται τα τελευταία χρόνια αφού ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, και εκτόξευση του πληθωρισμού.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας μέσω επένδυσης, απασχόλησης, παραγωγής, εξαγωγών και πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών. Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό και οπωσδήποτε θα σώσουμε τη χώρα μας από αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ενώπιον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ένα στάδιο στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή