Με το δώρο να έχει «ζεστάνει» τις τσέπες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρνιά, κατσίκια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, αυγά, τσουρέκια, παπούτσια, παιχνίδια, ρούχα, δώρα, καλλυντικά και εποχικά είδη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ζήτησης, την ώρα που οι καταναλωτές αναζητούν με αγωνία τη χρυσή τομή μεταξύ ποιότητας και κόστους, καθώς όλα είναι ακριβότερα.

Οι καταναλωτές ανεβαίνουν τον Γολγοθά της ακρίβειας – Στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι

Η κίνηση στην πασχαλινή αγορά είναι ικανοποιητική λένε οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που αφορούν στα παιδιά η εικόνα είναι ακόμη καλύτερη. Μάλιστα αρκετοί επισημαίνουν ότι το φετινό «ταμείο» αναμένεται να υπερβεί ακόμη και τους τζίρους του 2019, καθώς στις τουριστικές περιοχές αλλά και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει η σεζόν, με πολλούς ξένους επισκέπτες να συμβάλλουν στα έσοδα.

Πως διαμορφώνονται οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Το πασχαλινό τραπέζι κοστίζει εφέτος έως 7% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι παρά το σπάσιμο των τιμών στο… χρηματιστήριο του οβελία όπου συνεχίζεται η «μάχη» μεταξύ σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείων και Βαρβακείου.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το πρωί (12/4) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής, η Σκλαβενίτης πουλάει αρνί νωπό ελληνικό στα 9,90 ευρώ ανά κιλό από 10,45 ευρώ ανά κιλό που ήταν η τιμή την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ το κατσίκι, επίσης ελληνικό, η τιμή δεν άλλαξε (10,9 ευρώ το κιλό).

Οι τιμές της ΑΒ Βασιλόπουλος στα ίδια προϊόντα είναι 9,99 ευρώ και 10,99 ευρώ χωρίς αλλαγές.

Η Lidl μπήκε δυναμικά στη «μάχη του οβελία» με το αρνί στα 9,69 ευρώ το κιλό και το κατσίκι (τεμαχισμένο) στα 10,99 ευρώ το κιλό.

Η My Market, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, διαθέτει το ελληνικό αρνί στα 9,99 ευρώ το κιλό και το κατσίκι στα 10,89 ευρώ το κιλό.

Η Μασούτης διαθέτει αρνί ελληνικό στα 9,78 ευρώ το κιλό και κατσίκι στα 9,98 ευρώ ανά κιλό, επίσης χωρίς αλλαγές.

Τιμές δεν άλλαξε ούτε η Γαλαξίας, καθώς σε όποια καταστήματα διαθέτουν κρεοπωλείο πουλάει αρνί και κατσίκι (χεράκι και μπούτι) στα 9,90 ευρώ το κιλό, ούτε και η Κρητικός, επίσης στα καταστήματα που διαθέτουν κρεοπωλείο, με το αρνί στα 9,95 ευρώ το κιλό και το κατσίκι στα 10,95 ευρώ ανά κιλό.

Στα 9,89 ευρώ το κιλό, από 10,85 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα πουλάει το αρνί η Market In, ενώ το κατσίκι στα 10,89 από 11,4 ευρώ ανά κιλό. Οι αντίστοιχες τιμές στην αλυσίδα Bazaar είναι 9,85 και 10,9 ευρώ χωρίς αλλαγές.

Πέρσι και φέτος

Χθες στη Βαρβάκειο Αγορά αρνί και κατσίκι πωλούνταν 9,90 ευρώ το κιλό.

Πέρυσι, η τιμή πώλησης του αρνιού στη Βαρβάκειο ξεκινούσε από 8,99 ευρώ και έφτανε έως τα 10,89 ευρώ το κιλό, ενώ για το κατσίκι διαμορφωνόταν από 8,99 έως 10,89 ευρώ το κιλό.

Αντίστοιχα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το κόστος για το αρνί διαμορφωνόταν από 10,84 έως 10,95 ευρώ το κιλό, εφέτος, λίγες ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα», ενώ στις 5 Απριλίου ήταν διαθέσιμο από 9,78 έως 9,95 ευρώ το κιλό. Στο κατσίκι μερικές ημέρες πριν από το «καλάθι του Πάσχα», η τιμή ξεκινούσε στα σούπερ μάρκετ από τα 11,11 ευρώ το κιλό και έφτανε έως τα 11,95 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε στα επίπεδα των 10 ευρώ (9,90-11,40 ευρώ το κιλό).

Σήμερα, που μπαίνουμε στη δεύτερη εβδομάδα του «καλαθιού του Πάσχα», οι τιμές για το αρνί ξεκινούν από 9,69 ευρώ το κιλό και για το κατσίκι 9,98 ευρώ το κιλό.

Πέρσι στα σούπερ μάρκετ οι τιμές για το αρνί κυμαίνονταν από 9,80 έως 9,98 ευρώ, ενώ για το κατσίκι ήταν σε εύρος 10,69 – 10,90 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά στα συνοικιακά κρεοπωλεία, οι τιμές για το αρνί ξεκινούν φέτος από 11 ευρώ το κιλό και για το κατσίκι κοντά στα 12 ευρώ το κιλό.

Πέρσι στα κρεοπωλεία η τιμή του αρνιού ξεκινούσε από 11,50 ευρώ το κιλό και έφθανε τα 15 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του κατσικιού κυμαίνονταν μεταξύ 12,80 και 15,50 ευρώ.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, η επικράτουσα τιμή χονδρικής στο αρνί και στο κατσίκι ήταν 9,2 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Τη Μεγάλη Δευτέρα οι αντίστοιχες τιμές είχαν διαμορφωθεί σε 9,30 ευρώ για το αρνί και 9 ευρώ για το κατσίκι.

Πέρσι τη Μεγάλη Δευτέρα (18/4/2022) η επικράτουσα τιμή χονδρικής στο αρνί ήταν 9,50 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι 9,80 ευρώ.

Στα βαμμένα αβγά (10άδα) η τιμή κυμαίνεται από 4,50 ευρώ έως 6,45, ενώ πέρσι διαμορφωνόταν από 3,50 έως 3,95 ευρώ.

Ακριβότερα είναι και τα υπόλοιπα «υλικά» του πασχαλινού τραπεζιού, όπως πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, μουστάρδα, φέτα, ελαιόλαδο, αναψυκτικά, μπίρα και κρασί.

Οι τιμές για λαμπάδες και σοκολατένια αυγά

Εφέτος το κόστος για τις λαμπάδες ξεκινά από τα 5 ευρώ και ξεπερνά τα 100 ευρώ για εκείνες που συνοδεύονται και από κάποιο παιχνίδι, με τις αυξήσεις σε σχέση με πέρσι, παρά τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στην αγορά, να φτάνουν για τις επώνυμες λαμπάδες ακόμα και το 15%.

Τα σοκολατένια αβγά ξεκινούν από 8,5 ευρώ εκείνα των 150 γρ. και φτάνουν ακόμα και τα 40 ευρώ, ανάλογα με το βάρος και το εάν περιλαμβάνουν κάποιο παιχνίδι.

Το «καλάθι των νονών»

Την ίδια ώρα, στο «καλάθι των νονών» ηχηρό παρόν έχουν δώσει τόσο οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, όπως Jumbο, Μουστάκας και Max Stores όσο και της αγοράς των ηλεκτρονικών ειδών (Πλαίσιο, Public), ενώ εθελοντικά συμμετέχουν και αρκετές μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς η υποχρεωτικότητα του μέτρου αφορά εκείνες με ετήσιο τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ. Συνολικά στο «καλάθι των νονών» συμμετέχουν 34 επιχειρήσεις.

Το μέτρο θα ισχύσει ως το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου, ενώ οι κατηγορίες παιχνιδιών που περιλαμβάνονται είναι: λαμπάδες με πασχαλινά σοκολατοειδή, επιτραπέζια και παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), οχήματα – τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, και τέρματα), λούτρινα και μουσικά παιχνίδια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες