Ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις για παύση της αύξησης των επιτοκίων, ενώ οι προοπτικές μιας ήπιας ύφεσης έστειλαν επίσης τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,4% στα 2.042,50 δολάρια η ουγγιά, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό από τον Μάρτιο του 2022, και περίπου 30 δολάρια μακριά από το υψηλό ρεκόρ του 2020. Τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν κατά 1,5% υψηλότερα στα 2.055,30 δολάρια.

Ομόλογα ΗΠΑ: Μικρές μεταβολές στις αποδόσεις

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν καθώς και το δολάριο μετά τα στοιχεία που έδειξαν συγκράτηση της αύξησης των τιμών παραγωγού τον περασμένο μήνα και αύξηση των αιτήσεων ανεργίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επιθετική σύσφιγξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά το περασμένο έτος είχε αντίκτυπο στην οικονομία.

«Αυτά τα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν την εκτίμηση της αγοράς ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος του, γεγονός που καθιστά τον χρυσό ελκυστικό για τους επενδυτές» δήλωσε ο Alexander Zumpfe, έμπορος πολύτιμων μετάλλων στην Heraeus.

Περαιτέρω, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελάχιστα τον Μάρτιο, καθώς το κόστος της βενζίνης μειώθηκε, αλλά τα επίμονα υψηλά ενοίκια διατήρησαν υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτό έρχεται μετά τα πρακτικά της αμερικανικής Fed την Τετάρτη, τα οποία έδειξαν ότι αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέτασαν το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων και προέβλεπαν ότι οι πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα θα οδηγήσουν την οικονομία προς την ύφεση.

Ο χρυσός ως ασφαλές καταφύγιο τείνει να κερδίζει σε περιόδους οικονομικής ή χρηματοπιστωτικής αβεβαιότητας, ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια αυξάνουν επίσης την ελκυστικότητα του περιουσιακού στοιχείου μηδενικής απόδοσης.

Το ασήμι  αυξήθηκε κατά 1,6% σε υψηλό ενός έτους στα 25,88 δολάρια. Η πλατίνα σημείωσε άλμα 3,7% στα 1.052,70 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 3,8% στα 1.515,95 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές