Το άτομο που διέρρευσε απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ στο διαδίκτυο και που οδήγησαν σε έρευνα για την εθνική ασφάλεια φέρεται να είναι λάτρης των όπλων, ηλικίας 20+ και το οποίο εργαζόταν σε στρατιωτική βάση.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη μαρτυρίες μελών της ομάδας που συμμετείχε στην επίμαχη διαδικτυακή συζήτηση.

Πώς η χειρότερη διαρροή εγγράφων προέκυψε από ένα… βιντεοπαιχνίδι

Το συγκεκριμένο άτομο μοιράστηκε τις απόρρητες πληροφορίες σε chatroom της πλατφόρμας Discord με περίπου 25 άτομα (κυρίως νεαρής ηλικίας), «με τα οποία μοιράζονταν αμοιβαία αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό», ανέφερε η εφημερίδα.

Η πλατφόρμα Discord, μέσω της οποίας φέρεται να έγινε η διαρροή, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Διαρροή πληροφοριών

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε επίσημη ποινική έρευνα ήδη από την περασμένη εβδομάδα μετά την παραπομπή του θέματος από το Πεντάγωνο, το οποίο αξιολογεί τη ζημιά που προκλήθηκε και που μπορεί να είναι η πιο επιζήμια δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια.

Το άτομο στο οποίο φέρεται να οφείλεται η διαρροή χαρακτηρίζεται «παραδοσιακό παλαιάς σχολής » ενώ η ηλικία του προσδιορίζεται κάπου μετά τα 20 έτη. «Είναι σε φόρμα. Είναι δυνατός. Είναι οπλισμένος. Είναι εκπαιδευμένος», αναφέρει μέλος του chatroom το οποίο μίλησε στην Washington Post. Ο νεαρός άνδρας χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο OG, από τα αρχικά των λέξεων Original Gangster.

Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο άτομο περνούσε «μέρος της ημέρας του μέσα σε μια εγκατάσταση υψηλής ασφαλείας όπου απαγορεύονταν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές» και «εργαζόταν επί ώρες για να φωτογραφίσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προκειμένου να τα μοιραστεί με τους φίλους του στο Discord», αναφέρει η εφημερίδα.

Κατά τη διαρροή φωτογραφίες ευαίσθητων εγγράφων αναρτήθηκαν στο Discord και σε άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού χώρου ανταλλαγής μηνυμάτων 4Chan, της κρυπτογραφημένης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και του Twitter.

Όπως αποκάλυψε έρευνα της ολλανδικής δημοσιογραφικής ομάδας Bellingcat, μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, τουλάχιστον μερικά από αυτά τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν σε διακομιστή του Discord αφιερωμένο στο βιντεοπαιχνίδι «Minecraft».

Οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούν την διαρροή για να εκτιμήσουν τη ζημιά στην εθνική ασφάλεια και τις σχέσεις με συμμάχους και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανία.

Οι διαρροές περιέχουν εξαιρετικά ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες για συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ – όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Αίγυπτος – και αντιπάλους όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων φαίνεται να επικεντρώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και περιλαμβάνει πληροφορίες όπως λεπτομερείς χάρτες, ποσοστά φθοράς των αντιμαχόμενων, εκτιμήσεις όπλων και ετοιμότητα μάχης.

Όπως σημειώνει ο Business Insider, εάν διαπιστωθεί και επίσημα ότι οι διαρροές προήλθαν από ένα τέτοιο chatroom, δεν θα είναι η πρώτη περίπτωση όπου οι χρήστες που προσπαθούν να κερδίσουν επιχειρήματα στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν διαβαθμισμένα έγγραφα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα