Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο η χειρότερη διαρροή του αμερικανικού Πενταγώνου, εδώ και πολλά χρόνια, να προέκυψε σε… chatroom, δηλαδή σε ένα διαδικτυακό φόρουμ παικτών βιντεοπαιχνιδιών.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Business Insider, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εξαιρετικά ευαίσθητα και διαβαθμισμένα έγγραφα καταλήγουν σε αυτού του είδους τους διαδικτυακούς χώρους.

Αμφίβολη η επιτυχία μίας ουκρανικής αντεπίθεσης

Σημειώνεται ότι μεγάλος όγκος απόρρητων εγγράφων, που περιέχουν εξαιρετικά ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες και πληροφορίες ασφαλείας σχετικά με συμμάχους και αντιπάλους των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε πρόσφατα στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πλέον η υπόθεση είναι αντίκειμενο ομοσπονδιακής έρευνας.

Τι έδειξε έρευνα της Bellingcat

Παραμένει ασαφές ποιος διέρρευσε τα δεκάδες έγγραφα και πότε διέρρευσαν, αλλά πολλά από τα έγγραφα φαίνεται να είναι από τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου. Μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, τουλάχιστον μερικά από αυτά τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν σε διακομιστή του Discord αφιερωμένο στο βιντεοπαιχνίδι «Minecraft», σύμφωνα με έρευνα της Bellingcat (ολλανδική ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα).

Σημειώνεται ότι το Discord είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων όπου οι χρήστες μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες, βίντεο, ήχο και κείμενο σε διάφορα chatrooms. Σε έναν διακομιστή με την ονομασία «Minecraft Earth Map» οι χρήστες φαίνεται να ήρθαν σε διαμάχη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ένας από αυτούς προφανώς δημοσίευσε τα ευαίσθητα έγγραφα σε μια προσπάθεια να «κερδίσει» τη συζήτηση, όπως διαπιστώνει η Bellingcat.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για την διαρροή, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά…

Όπως αναφέρει ο Business Insider, εάν διαπιστωθεί και επίσημα ότι οι διαρροές προήλθαν από ένα τέτοιο chatroom, δεν θα είναι η πρώτη περίπτωση όπου οι χρήστες που προσπαθούν να κερδίσουν επιχειρήματα στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν διαβαθμισμένα έγγραφα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια, οι παίκτες του βιντεοπαιχνιδιού «War Thunder» έχουν μοιραστεί πολύ ευαίσθητες πληροφορίες σε διάφορα chatrooms σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου για πραγματικά άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους.

Σε μια περίπτωση, ένας χρήστης δημοσίευσε πληροφορίες από το εγχειρίδιο του μαχητικού αεροσκάφους F-16, καθώς και περιεχόμενο σχετικά με τον προηγμένο πύραυλο αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120. Σύμφωνα με το Popular Mechanics, αυτό έγινε λίγο αφότου ένα μέλος σε ένα φόρουμ αποκάλυψε πληροφορίες για το μαχητικό αεροσκάφος F-15E Strike Eagle.

Οι τελευταίες διαρροές περιέχουν εξαιρετικά ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες για συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ – όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Αίγυπτος – και αντιπάλους όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων φαίνεται να επικεντρώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και περιλαμβάνει πληροφορίες όπως λεπτομερείς χάρτες, ποσοστά φθοράς των αντιμαχόμενων, εκτιμήσεις όπλων και ετοιμότητα μάχης. Ένα έγγραφο συγκεκριμένα περιγράφει πόσες απώλειες έχουν υποστεί και οι δύο πλευρές, ενώ μια αξιολόγηση εξετάζει τις προηγούμενες προετοιμασίες της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα