Την πρόθεσή της να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για την εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου για την κατανομή του χρέους επανέλαβε για άλλη μια φορά η Κίνα διά στόματος κεντρικού τραπεζίτη της. Από την άλλη όμως έδειξε ότι δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει στο αίτημά της για συμμετοχή όλων των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών στις απώλειες από την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η άρνηση του Πεκίνου να υποχωρήσει σε αυτό το θέμα αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην ελάφρυνση του χρέους στις χώρες με περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πλαίσιο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περαιτέρω δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς πρέπει πρώτα να λάβουν διαβεβαιώσεις για αναχρηματοδότηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο διμερή πιστωτή στον κόσμο.

Η «σκοτεινή πλευρά» της βουτιάς στο παγκόσμιο χρέος

Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) Γι Γκανγκ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G 20 κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας.

Σε δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει ότι το Πεκίνο εν μέρει είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω στην απαίτηση να συμμετέχουν οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες στις ζημίες αναδιάρθρωσης του χρέους, με αντάλλαγμα όμως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα να παρέχουν νωρίτερα πρόσβαση στις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους.
Ούτε η PBOC ούτε το υπουργείο Οικονομικών απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό του θέματος κατά τις κινεζικές εργάσιμες ώρες της Πέμπτης.

Καμία δέσμευση της Κίνας δεν περιλαμβανόταν στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε την Τετάρτη από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και την Ινδία, η οποία έχει την προεδρία της G20, μετά την πρώτη πλήρη συνεδρίαση της νέας Παγκόσμιας Στρογγυλής Τράπεζας για το Δημόσιο Χρέος. Ωστόσο, η δήλωση επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία για τον εξορθολογισμό των μεθόδων για την αναδιάρθρωση του χρέους. Μεταξύ άλλων αναφέρονται η ανταλλαγή δεδομένων και πιο σαφή χρονοδιαγράμματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Ουένμπιν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Παρασκευή, δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει προτείνει τρεις λύσεις για το ζήτημα της διάθεσης του χρέους στη συνάντηση της στρογγυλής τραπέζης για το δημόσιο χρέος, μία εκ των οποίων ήταν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να επιταχύνει και να βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους, όταν ρωτήθηκε αν η δήλωση της PBOC σημαίνει ότι το Πεκίνο επρόκειτο να εγκαταλείψει το αίτημά του.

Από τη μεριά του, χθες Πέμπτη από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι μετέχοντες στη στρογγυλή τράπεζα για το δημόσιο χρέος θα έχουν ένα εργαστήριο τον Μάιο για να συζητήσουν τον καταμερισμό των βαρών μεταξύ των πιστωτών, ωστόσο ακόμη δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή