Οι εξαγωγές της Κίνας τον Μάρτιο του 2023 αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4%, όπως έδειξαν τα στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Να σημειωθεί πως αυτή η αύξηση είναι η πρώτη από τον περασμένο Σεπτέμβριο 2022.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση των εξαγωγών κατά 7,0%, ενώ πτώση κατά 6,8% είχε καταγραφεί και την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Οι εισαγωγές προβλεπόταν να έχουν μειωθεί κατά 5,0%, έναντι πτώσης 10,2% το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

H Kινα διατηρεί την πίεση στην Ταϊβάν

Ο πρωθυπουργός Λι Κιανγκ που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα, δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να «δοκιμάσουν κάθε μέθοδο» για να αναπτύξουν το εμπόριο με τις ανεπτυγμένες οικονομίες και να πιέσουν τις εταιρείες να εξερευνήσουν περαιτέρω τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, όπως αυτές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Χάο Ζιου, αναλυτής του κινεζικού ομίλου κινητών αξιών Guotai Junan International, εκτίμησε ότι τα απροσδόκητα στοιχεία για τις εξαγωγές υποδηλώνουν «κάποιον ανοδικό κίνδυνο» για τα μεγέθη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του πρώτου τριμήνου της Κίνας, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Η διακίνηση κινεζικών προϊόντων στη νοτιοανατολική Ασία ήταν ισχυρή, ενώ βελτιώθηκαν και αυτές προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ωστόσο, είπε ότι τα «πιο σημαντικά» κέρδη προήλθαν από την αύξηση των «λεγόμενων νέων εξαγωγών», συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των μπαταριών λιθίου και των ηλιακών μπαταριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή