Τα πιο αναβαθμισμένα τσιπ της Nvidia πωλούνται για περισσότερα από 40 χιλιάδες δολάρια στο eBay, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για τους επεξεργαστές που απαιτούνται για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.

Οι τιμές για τους επεξεργαστές H100 της Nvidia έγιναν ευρύτερα γνωστές μετά από ανάρτηση στο Twitter του πρωτοπόρου του 3D gaming και πρώην στελέχους της Meta, Τζον Κάρμακ. Την Παρασκευή, τουλάχιστον οκτώ H100 εισήχθησαν στο eBay σε τιμές που κυμαίνονταν από 39.995 έως λίγο κάτω από 46.000 δολάρια.

Ο επικεφαλής της OpenAI απαντά στον Ίλον Μασκ

Όπως σημειώνει το CNBC, ορισμένοι μεταπωλητές πρόσφεραν το συγκεκριμένο τσιπ στο παρελθόν για περίπου 36.000 δολάρια.

Το H100, που ανακοινώθηκε πέρυσι, είναι το πιο πρόσφατο κορυφαίο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia, που διαδέχεται το A100, ένα τσιπ περίπου 10.000 δολαρίων που έχει ονομαστεί «εργάτης» για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το H100 για να δημιουργήσουν τα λεγόμενα μοντέλα μεγάλων γλωσσών (LLM), τα οποία βρίσκονται στην καρδιά εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI. Η λειτουργία αυτών των συστημάτων είναι δαπανηρή και απαιτεί ισχυρούς υπολογιστές για να διαχειρίζονται terabyte δεδομένων για ημέρες ή εβδομάδες κάθε φορά.

Βασίζονται επίσης σε μεγάλη υπολογιστική ισχύ, ώστε το μοντέλο AI να μπορεί να παράγει κείμενο, εικόνες ή προβλέψεις. Για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά μεγάλων όπως το GPT, απαιτούνται εκατοντάδες GPU υψηλής τεχνολογίας Nvidia που συνεργάζονται μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι η Microsoft ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δεκάδες χιλιάδες τσιπ Nvidia A100 για να βοηθήσει στη δημιουργία του ChatGPT. Η Nvidia ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς για τσιπ AI.

Η Nvidia προσφέρει επίσης έναν υπερυπολογιστή με οκτώ GPU που συνεργάζονται και ονομάζεται DGX. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία ανακοίνωσε νέες υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να νοικιάζουν πρόσβαση σε υπολογιστές DGX για 37.000 δολάρια το μήνα. Σε αυτή την τιμή, το σύστημα θα χρησιμοποιούσε τους παλαιότερους επεξεργαστές A100 της Nvidia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης