Περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματίστηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, Φόλκερ Πέρτες.

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοσύνδεσης, ενώ νωρίτερα είχε μιλήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (RSF) », είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Μάχη εξουσίας

Το ξέσπασμα των συγκρούσεων το Σαββατοκύριακο ακολούθησε αυξανόμενες εντάσεις για την ενσωμάτων των RSF στον στρατό.

Η διαφωνία για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αυτής καθυστέρησε την υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο για την έναρξη της πολιτικής μετάβασης που επρόκειτο να υπογραφεί νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Αυτά συμβαίνουν τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Μπασίρ και σχεδόν δύο χρόνια μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός και πως οι συγκρούσεις αποτελούν δυνητική απειλή για την ευρύτερη περιοχή. Η Γερμανία κάλεσε και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση.

Στο Νταρφούρ, κάτοικοι είπαν πως οι συγκρούσεις συνεχίζονται. “Είναι πιο ήρεμα από χθες, αλλά υπήρχε βαρύ πυροβολικό το πρωί”, δήλωσε ο Μοχάμεντ, ένας γιατρός στο Ελ Φάσερ στο Βόρειο Νταρφούρ.

Στη Νιάλα, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, ένα μέλος της ομάδας επιτήρησης δήλωσε πως οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι. “Βλέπουμε άνδρες σε μοτοσικλέτες και πηγαίνουν στα σπίτια των ανθρώπων, κλέβουν αυτοκίνητα, και πηγαίνουν σε ΜΚΟ και κάνουν πλιάτσικο”, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.

Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση