Την πρώτη του πτωτική συνεδρίαση μετά από 11 ανοδικές κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να κυριαρχούν, ειδικά σε τίτλους που υπεραπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,82% στις 1.111,11 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 96,6 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη που πρόσφερε το ΧΑ μετά από το ανοδικό σερί των 11 συνεδριάσεων ήταν ιδιαιτέρως ελκυστικά προς κατοχύρωση. Επομένως, η σημερινή εικόνα ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς το ΧΑ θα πρέπει να κάνει κάποιες διορθώσεις ώστε να βελτιώσει τη ρευστότητα στην αγορά. Μια ρευστότητα που είναι απαραίτητη όσο νέα κεφάλαια αναμένουν την επομένη των εκλογών για να τοποθετηθούν ή εάν τα υπάρχοντα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις θέσεων για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Ευκαιρίες επανατοποθέτησης εν όψει ετυμηγορίας του S&P

Λελογισμένη η διόρθωση

Στα θετικά είναι ότι η σημερινή διόρθωση ήρθε λελογισμένα, με τον τζίρο μάλιστα να ρίχνει σημαντικά τους ρυθμούς του, στοιχείο που συνηγορεί περισσότερο στην πεποίθηση της ανάπαυλας στην ανοδική κίνηση και λιγότερο σε μια προσπάθεια μείωσης του κινδύνου, με τον όγκο μάλιστα να ανεβαίνει κατά 90 εκατ. τεμάχια από τη μετοχή και μόνο της MIG. Άλλωστε, η πρόσφατη άνοδος είχε σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όγκοι, ανθεκτικότητα στα δύσκολα (πτωτικά) σκέλη, ομαλή διαπραγμάτευση, ευαισθησία στην (αντιθέτου προσήμου) ειδησεογραφία, διάχυση στο ταμπλό κ.α.

Όσο ο γενικός δείκτης παραμένει πάνω από τις 1.080 μονάδες, το θετικό σενάριο της ανοδικής αγοράς δεν αναιρείται, ούτε μάλιστα και ο επιθετικός της τόνος. Παράλληλα, η στάση δίνει τη δυνατότητα ενός απολογισμού της μέχρι τώρα βραχυπρόθεσμης πορείας, με την αγορά να δίνει και την ευκαιρία σε ορισμένα χαρτοφυλάκια να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Motor Oil, Alpha Bank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ αρνητικά έκλεισαν και οι ΕΛΧΑ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Eurobank, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Quest, ΔΕΗ και Βιοχάλκο. Από την άλλη, ανοδικά έκλεισαν οι Autohellas, Aegean, Coca Cola και Jumbo, ενώ Λάμδα και Σαράντης ενισχύθηκαν κατά 1,02% και 1,45% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders