Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών υποχώρησαν οι πωλήσεις, αλλά και η ολοκλήρωση κατασκευής για νεόδμητα ακίνητα στο Λονδίνο, καθώς οι αγοραστές στη βρετανική  πρωτεύουσα στερεύουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Molior London και δημοσιεύει το Bloomberg News, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 39% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τις 3768. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2012.

Aκίνητα – UBS: Σε σημείο καμπής οι αγορές – Σε ποιες πόλεις αναπτύσσονται «φούσκες» [πίνακες]

Οικοδομική δραστηριότητα

Η ύφεση αντανακλάται και στην οικοδομική δραστηριότητα της πρωτεύουσας. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 σημειώθηκε ο μικρότερος αριθμός ολοκληρωμένων νέων κατοικιών από το 2014, στις 3.076.

Τα στοιχεία περιγράφουν την κρίση που αντιμετωπίζει η αγορά κατοικίας του Λονδίνου καθώς πολλοί απλοί αγοραστές δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα νέο σπίτι. Το κυβερνητικό πρόγραμμα Help to Buy, το οποίο είχε στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν την πρώτη τους στέγη, έκλεισε για νέες αιτήσεις πέρυσι.

Οι νέοι αγοραστές αντιμετωπίζουν επίσης την επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων και της κρίσης κόστους διαβίωσης: το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι πληρωμές στεγαστικών δανείων στο Λονδίνο ανήλθαν στο 61,1% του μέσου όρου της αμοιβής για αγοραστές πρώτης κατοικία, το υψηλότερο επίπεδο από τότε 2007.

«Οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές κατοικιών διαφημίζουν τώρα ανοιχτά κίνητρα για να ανακτήσουν τη δυναμική των πωλήσεων», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών σε στεγαστικά δάνεια και λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Ωστόσο, η υποτονική οικοδομική δραστηριότητα υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στέγασης στο Λονδίνο είναι απίθανο να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή