Οι συνεχιζόμενες δυσκολίες σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας είναι αυτές που οδηγούν εταιρείες όπως η Dell στην αναζήτηση προμηθευτών εκτός Κίνας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το σχεδόν ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους Financial Times o Μάικλ Ντελ, ο δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dell, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους κατασκευής προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο, οι εναλλακτικοί πάροχοι εξαρτημάτων είναι πλέον απαίτηση των ίδιων των πελατών.

Ιστορική συμφωνία των μελών της ΕΕ στον τομέα των ημιαγωγών ύψους 43 δισ.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνεχή διαθεσιμότητα των προϊόντων και επομένως η ύπαρξη μιας πιο ανθεκτικής αλυσίδας εφοδιασμού είναι απίστευτα σημαντική δεδομένης της φύσης του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα», δήλωσε ο Ντελ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αδυναμίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αποκαλύφθηκαν καταρχήν με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, που οδήγησαν σε πρωτοφανή έλλειψη ημιαγωγών, ενώ στη συνέχεια την πανδημία ακολούθησαν οι γεωπολιτικές εντάσεις και το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχεται, δεν θα βασιζόταν στην ποσότητα των ανταλλακτικών που αγοράζει αυτή τη στιγμή η Dell από την Κίνα, ούτε στα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι η εταιρεία επιδίωκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τσιπ κατασκευασμένα στην Κίνα έως το 2024.

Ο εφοδιασμός της Dell εξαρτάται ακόμα από την Κίνα. Πολλά από τα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων μητρικών πλακετών κυκλωμάτων και εξωτερικών περιβλημάτων υπολογιστών, κατασκευάζονται στην ασιατική χώρα ενώ επιπλέον ένα σημαντικό μέρος των γραμμών συναρμολόγησης παραμένει εκεί.

Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστές υπολογιστών στην Κίνα, μαζί με τις Lenovo και HP.

Διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι εταιρείες τεχνολογίας ανέπτυξαν πολύπλοκες, αλληλεξαρτώμενες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Τώρα, μετά την πανδημία και υπό το φάσμα του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, οι δυτικές εταιρείες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αναδιαμορφώσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με την Κίνα και υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ήδη από το 2019, η κορεατική Samsung έχει ξεκινήσει την μετατόπιση της παραγωγής τηλεοράσεων και έξυπνων κινητών τηλεφώνων μακριά από την Κίνα, στρεφόμενη προς το Βιετνάμ. Οι αμερικανικές Google και Microsoft έχουν επίσης ξεκινήσει να μεταφέρουν τμήματα της παραγωγής τους σε γειτονικές χώρες. Η Apple προσπαθεί να επεκτείνει την κατασκευή του iPhone σε εργοστάσια της Ινδίας.

Σύμφωνα με τον Ντελ, η διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας του αποτελούσε προτεραιότητα «εδώ και πολύ καιρό». Ο τομέας κατασκευής προσωπικών υπολογιστών και διακομιστών της Dell διατηρεί γραμμές συναρμολόγησης σε αρκετές χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Μαλαισία, Βραζιλία, Ινδία,  Πολωνία και Ιρλανδία.

Ο 58χρονος επιχειρηματίας, που ίδρυσε την εταιρεία του στα 19 του χρόνια, δηλώνει ότι πλέον είναι «πολύ πιο εφικτό» να προμηθεύονται ανταλλακτικά από αγορές εκτός Κίνας λόγω των επενδύσεων που γίνονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ στην παραγωγή μικροτσίπ και άλλων κρίσιμων εξαρτημάτων. «Σίγουρα αυτό είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε σθεναρά επειδή υπάρχουν πελάτες που το ζητούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από το ζενίθ (της πανδημίας) στο ναδίρ

Μετά την πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης για υπολογιστές κάθε είδους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πωλήσεις υπολογιστών μειώθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες, πλήττοντας τη βασική δραστηριότητα της Dell και φυσικά όλου του κλάδου. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, οι αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά σχεδόν 30% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2018.

«Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο κλυδωνίζονται», είπε ο Ντελ, αν και πρόσθεσε ότι υπήρχαν οι πρώτες ενδείξεις ότι η ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι εταιρείες επενδύουν σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη

Παράλληλα, σημείωσε ότι ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς ανάπτυξης στο τμήμα υποδομής της Dell – που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των πωλήσεων – είναι η αύξηση του φόρτου εργασίας για τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Εάν είστε μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός που έχει πολλά δεδομένα και δεν χρησιμοποιείτε τεχνητή νοημοσύνη με τα δεδομένα σας, το κάνετε ήδη λάθος», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες της τεχνολογικής και επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την ταχεία ανάπτυξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, είπε ότι δηλώνει «περισσότερο αισιόδοξος».

Σημειώνεται ότι ο Ίλον Μασκ και πάνω από 1.000 ερευνητές και στελέχη εταιρειών τεχνολογίας σε ανοικτή τους επιστολή ζητούν να σταματήσει η ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI για να σταματήσει αυτό που αποκαλούν «επικίνδυνη» κούρσα εξοπλισμών.

«Πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, αλλά για όσο καιρό υπάρχουν άνθρωποι, λέγονται ιστορίες για άγνωστες δυνάμεις που πρόκειται να προκαλέσουν κάθε είδους όλεθρο», είπε ο Ντελ απορρίπτοντας εμμέσως τις ανησυχίες.

«Σε μεγάλο βαθμό αυτό δεν έχει συμβεί πραγματικά και αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στη διόρθωση πορείας. Νομίζω ότι αυτό θα κάνουμε και σε αυτήν την περίπτωση», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή