Την  ώρα που οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπες με επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, η Κίνα παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο. Αυτό ήταν υψηλότερο από την πρόβλεψη 4% σε δημοσκόπηση του Reuters και σηματοδοτεί την υψηλότερη ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Σε τριμηνιαία βάση η οικονομία αναπτύχθηκε 2,2%.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,6% τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 7,4%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,9%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Reuters για 4%.

Με ή χωρίς την Κίνα στη νέα εποχή;

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκαν 5,1% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επίσης κάτω από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5,7%.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η ανάπτυξη της Κίνας έχει βρεθεί στο επίκεντρο καθώς ανοίγει ξανά μετά τον τερματισμό των περισσότερων αυστηρών περιορισμών Covid που ίσχυαν για σχεδόν τρία χρόνια.

Κίνα: Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,8% τον Μάρτιο, ανατρέποντας τις προβλέψεις

Τα επιτόκια

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters δεν αναμένουν αλλαγή στο βασικό επιτόκιο δανεισμού της κεντρικής τράπεζας, ορισμένοι πιστεύουν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα μπορούσε να μειώσει οριακά το βασικό επιτόκιο του ενός έτους αν ο πληθωρισμός της Κίνας επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Ο καταναλωτικός πληθωρισμός της Κίνας έφτασε σε χαμηλό 18 μηνών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι εξαγωγές από την Κίνα ανέκαμψαν απροσδόκητα τον Μάρτιο, σημειώνοντας αιφνιδιαστικό άλμα 14,8% μετά από πτώση 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 88 δισ. δολ., ξεπερνώντας τις προσδοκίες για πλεόνασμα 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή