Μερικοί από τους βασικούς συμμάχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής πλήρους απαγόρευσης των περισσότερων εξαγωγών στη Ρωσία, μια δυνητικά σημαντική ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πόλεμο που διεξάγει η χώρα του σε βάρος της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αξιωματούχοι της G-7 συζητούν την ιδέα ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της ομάδας στην Ιαπωνία τον Μάιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, και στόχος θα είναι να συμπεριληφθούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση αυτών των κυρώσεων. Να σημειωθεί ωστόσο πως η πρόταση εξακολουθεί να είναι υπό διαβούλευση και ότι μπορεί να τροποποιηθεί.

Ουκρανικά σιτηρά: Η ΕΕ προετοιμάζει έκτακτους περιορισμούς στις εισαγωγές

Η προσέγγιση που συζητείται από τους διπλωματικούς απεσταλμένους θα ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς κυρώσεων, και θα επιβάλει ολική απαγόρευση των εξαγωγών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εάν οι ηγέτες της G-7 εγκρίνουν την πρόταση αυτή στη σύνοδο κορυφής, θα πρέπει να συμφωνηθεί τι ακριβώς θα αποκλείονταν, με τα φάρμακα και τα γεωργικά προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων – πολύ πιθανό να εξαιρεθούν, όπως τόνισε ένας από τις πηγές στο Bloonberg.

Οι δυσκολίες υλοποίησης μιας τέτοιας απόφασης

Ωστόσο, υπάρχουν δυνητικά σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Για να τεθεί σε ισχύ στην ΕΕ, τα νέα κριτήρια θα πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα μέλη του μπλοκ και αυτό θα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο έντονων διαβουλεύσεων ή και αντιπαραθέσεων δεδομένης της πιθανής αντίδρασης από εταιρείες που εξακολουθούν να εξάγουν αγαθά στη Ρωσία, παράλληλα με τον κίνδυνο αντιποίνων από τη Μόσχα.

Εάν επιβληθεί σχεδόν συνολικό εμπάργκο στις εξαγωγές, μεγάλο μέρος των υπόλοιπων εμπορικών ροών από αυτές τις χώρες με τη Ρωσία θα συρρικνωθεί. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την προοπτική μιας τέτοιας κίνησης.

Μέχρι στιγμής οι κυρώσεις έχουν σχεδόν μειώσει στο μισό την αξία των εξαγωγών της ΕΕ και της G-7 στη Ρωσία, με περιορισμούς σε οτιδήποτε, από ηλεκτρονικά μέχρι είδη πολυτελείας. Αυτό εξακολουθεί να αφήνει αγαθά αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων να εισάγονται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία στη Ρωσία, σύμφωνα με το Trade Data Monitor που εδρεύει στη Γενεύη.

Τα μέλη της G-7 ανησυχούν ότι είναι πολύ μεγάλο όφελος για την οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, το γεγονός ότι η Μόσχα βρίσκει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις για να εισάγει αγαθά μέσω τρίτων χωρών. Η G-7 και η ΕΕ έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων, ορισμένοι από τους οποίους περιλάμβαναν περίοδο χάριτος πριν τεθούν σε ισχύ.

Ακόμα πιο κοντά στην Κίνα;

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις επιβάλλοντας δικές της απαγορεύσεις εξαγωγών και περικόπτοντας περιοδικά τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη σε περιορισμούς σε εμπορεύματα όπως ο χαλκός. Και μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Μόσχα ακόμα πιο κοντά στην Κίνα καθώς αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η Μόσχα έχει σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για τις εισαγωγές, αλλά αρκετοί διεθνείς παρατηρητές και κυβερνήσεις παρακολουθούν τις εξαγωγές τους στη Ρωσία και τα τελωνειακά δεδομένα.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία παραμένουν οι τρεις κορυφαίοι ευρωπαϊκοί εξαγωγείς αγαθών στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του Trade Data Monitor. Σε όλη την G-7, τα μη φαρμακευτικά και μη γεωργικά προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, σοκολάτα, μπύρα, υποδήματα, λουλούδια και προϊόντα μακιγιάζ.

Ακόμη και με τα υφιστάμενα εμπόδια, η Ρωσία κατάφερε να εισάγει ορισμένα εξαρτήματα που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέσω τρίτων χωρών. Αυτό δίνει αυξημένη εστίαση από την G-7 και την ΕΕ στην αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων, ιδίως ενισχύοντας την παρακολούθηση των λεγόμενων αγαθών διπλής χρήσης που μπορούν να εξυπηρετήσουν είτε στρατιωτικό είτε πολιτικό σκοπό.

Αυτή η προσπάθεια περιλάμβανε την άσκηση διπλωματικών πιέσεων σε άλλες χώρες, την επέκταση των περιορισμών σε όλα τα υλικά που βρέθηκαν σε ρωσικά όπλα στην Ουκρανία και τη στόχευση εταιρειών που μπορεί να βοηθήσουν τη Μόσχα — σκόπιμα ή με άλλο τρόπο — να παρακάμψει τους περιορισμούς. Νωρίτερα αυτό το μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες οντότητες σε 20 χώρες τις οποίες κατηγόρησαν ότι βοήθησαν τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις.

Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά κράτη προσβλέπουν στη Μόσχα για ορισμένα εμπορεύματα όπως το παλλάδιο, ο χαλκός, ο σίδηρος και το νικέλιο.

Η ενίσχυση των προσπαθειών για τον περιορισμό της οικονομικής εμβέλειας του Πούτιν είναι πιθανό να είναι βασικό στοιχείο στη σύνοδο κορυφής της G-7. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να σημειώσουν πρόοδο σε έναν μηχανισμό για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό ρωσικών διαμαντιών πέρα από τα σύνορα, ανοίγοντας τελικά το δρόμο για περιορισμούς στο εμπόριο, ανέφερε το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή