Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ιδιωτικά την ανησυχία τους πριν από περίπου 10 μήνες σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει η Ρωσία να καταστεί υπερβολικά εξαρτώμενη από τις κινεζικές τεχνολογίες, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της χώρας από την πρόσβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές.

Σε ένα έγγραφο αξιολόγησης, το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας υποδηλώνει ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei Technologies, θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στη ρωσική αγορά θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις πληροφορίες της χώρας που αφορούν στην ασφάλεια και τα δίκτυα.

Βρετανία – Mycines: Η εταιρεία που κατηγορείται ότι απέστειλε ηλεκτρονικά είδη αξίας 1,2 δισ. δολ. στη Ρωσία

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τη σχετική έκθεση είπαν ότι υποδηλώνει το γεγονός πως η Ρωσία βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία καθώς αγωνίζεται για την παραγωγή δικής της προηγμένης τεχνολογίας στο εσωτερικό, έχοντας αποκοπεί από άλλες ξένες αγορές μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η έκθεση, που συντάχθηκε το καλοκαίρι του 2022, αναφέρει ότι οι ημιαγωγοί, οι συσκευές δικτύου και τα ηλεκτρονικά είδη συγκαταλέγονται στους τομείς που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως.

Έκτοτε, οι ρωσικές αρχές κατάφεραν να εισαγάγουν ορισμένα εξαρτήματα που υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέσω τρίτων χωρών, μεταξύ άλλων μέσω της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιβολή εμπορικών περιορισμών, υποδηλώνοντας ότι η προμήθεια προηγμένης τεχνολογίας μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκθεση των Ρώσων αξιωματούχων κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, του υψηλότερου στρατιωτικού οργάνου της Ρωσίας, καθώς και σε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο περιλαμβάνει τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας και διευθύνεται από τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κοινές ανησυχίες Ρώσων με ΗΠΑ – Ευρώπη για την κινεζική τεχνολογία

Οι ρωσικές ανησυχίες μήπως η χώρα καταστεί υπερβολικά εξαρτημένη από εταιρείες όπως η Huawei, η China Mobile Ltd. και άλλες, απηχούν ορισμένες από τις ανησυχίες που εκφράζονται στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης σχετικά με τον κίνδυνο ασφάλειας που ενέχει η χρήση κινεζικής τεχνολογίας σε ευαίσθητα μέρη των δικτύων πληροφοριών τους.

Η ανάλυση υπογραμμίζει επίσης ένα από τα πολλά στρατηγικά κόστη που έχει επιβαρύνει το Κρεμλίνο από τη στιγμή που οι περισσότεροι οικονομικοί δεσμοί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ διακόπηκαν λόγω του πολέμου: αυξημένη μόχλευση για την Κίνα.

Οι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το έγγραφο αξιολόγησης είπαν ότι επιβεβαιώνει πιο πρόσφατες αναφορές πως η Ρωσία επιδιώκει να προμηθευτεί διάφορες τεχνολογίες από την Κίνα, όπως ραδιοηλεκτρονικά συστήματα, δρομολογητές, σταθμούς βάσης, μικροηλεκτρονικά, τσιπ και υλικά που χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς.

Ενώ οι αξιωματούχοι είπαν ότι το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά σε όπλα, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές κινεζικές εταιρείες για προμήθεια εξαρτημάτων και αγαθών που φέρεται να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια άμεσης στρατιωτικής υποστήριξης από την Κίνα προς τη Ρωσία και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε κίνηση παροχής σημαντικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την Κίνα, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που γνωρίζει αυτή την αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο να μην παρέχει στη Μόσχα όπλα. Η Κίνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποκινούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία παρέχοντας όπλα στο Κίεβο.

Το σημείωμα αναφέρεται σε πολλαπλές συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Κινέζων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τηλεδιασκέψεων, στις οποίες οι συγγραφείς λένε ότι συζητήθηκαν οι προμήθειες τεχνολογικών εξαρτημάτων, η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στη Ρωσία και οι πιθανές κινεζικές επενδύσεις στη ρωσική βιομηχανία. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το ρωσικό έγγραφο, στις συνομιλίες αυτές συμμετείχαν αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Μόσχας και των Κινέζων ομολόγων τους, καθώς και εκπρόσωποι ρωσικών και κινεζικών εταιρειών.

Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπόριο Κίνας – Ρωσίας το 2022

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία το 2022, φτάνοντας το 1,28 τρισ. γιουάν ή 190 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, την ώρα που οι εισαγωγές της Μόσχας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν λόγω κυρώσεων που σχετίζονται με την εισβολή Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία και οι εισαγωγές της από τη συγκεκριμένη χώρα το προηγούμενο έτους ανήλθαν στο 3% της συνολικής αξίας του εμπορίου της Κίνας, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Lyu Daliang, εκπρόσωπος της κινεζικής Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων.

Οι αποστολές κινεζικών προϊόντων στη Ρωσία αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία υπερδιπλασίασε τις σιδηροδρομικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα το 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κρεμλίνου να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters που βασίζεται σε στοιχεία από βιομηχανικές πηγές την Πέμπτη.

Οι δε εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου της Κίνας μέσω του αγωγού Power of Siberia αναμένεται ότι αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% το 2022, σύμφωνα με την Gazprom. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν επίσης κατά 10% σε ετήσια βάση τους πρώτους 11 μήνες, σε σχεδόν 80 εκατομμύρια τόνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία