Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «έχει ακόμη λίγο δρόμο να διανύσει» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η νομισματική μας πολιτική πρέπει προφανώς να αναπτύξει όλα τα εργαλεία της για να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», εξήγησε η Λαγκάρντ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική σχολή Polytechnique στο Παρίσι.

EKT: Τα πρακτικά έδειξαν διαφωνίες και όχι ομοφωνία για τα επιτόκια

«Η άσκηση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει τα περισσότερα από τα εργαλεία μας, υπάρχει ακόμη λίγος δρόμος να διανύσουμε», πρόσθεσε.«Η διάρκεια της πορείας θα εξαρτηθεί προφανώς από διάφορους παράγοντες και κυρίως από τον αντίκτυπο στην πίστωση και τη διαθεσιμότητά της (μετά) τα γνωστά χρηματοπιστωτικά προβλήματα», κατέληξε αναφερόμενη στις πρόσφατες εντάσεις στον τραπεζικό τομέα.

Οι δηλώσεις της έρχονται λίγο μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπου υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν ότι οι προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ είναι αισιόδοξες όσον αφορά την διαδικασία του άψογου αποπληθωρισμού, δηλαδή της επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο με πολύ χαμηλό κόστος από την άποψη της χαμένης παραγωγής και σ΄αυτούς οι οποίοι υποστήριξαν ότι  ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι να υποχωρήσουν οι ενστάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για έβδομη συνεχή συνεδρίαση στην επόμενη συνεδρίασή της στις 4 Μαΐου, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συγκλίνουν σε μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, δήλωσαν στο Reuters πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων αλλά επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή