Αντιμέτωπες με το φαινόμενο των «μαύρων κύκνων» βρίσκονται οι αγορές και οι επενδυτές δεν έχουν προς τα πού να στραφούν, σύμφωνα με τον βετεράνο αναλυτή Τζεφ Μπίρμαν, καθώς το ράλι στις αγορές το 2023 έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη φούσκα,

Ο Μπίρμαν αναλυτής της TheoTrade, επεσήμανε τα ανησυχητικά σήματα στο τρέχον ράλι της αγοράς που υποδηλώνουν ότι η ανοδική τροχιά στις τιμές των διάφορων κατηγοριών ενεργητικού πρόκειται να τερματιστεί απότομα.

Ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» προειδοποιεί: Το πάρτι τελείωσε… επώδυνη επιστροφή στην πραγματικότητα

Συγκεκριμένα, πέντε κατηγορίες ενεργητικού – bitcoin, χρυσός, πετρέλαιο, ομόλογα και μετοχές του S&P 500 – κινούνται παράλληλα το ένα με το άλλο, σε ένα φαινόμενο το οποίο ο Μπίρμαν χαρακτηρίζει «αυτόματο συσχετισμό». Κατά την άποψή του μάλιστα, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πτωτικό σήμα, καθώς υποδηλώνει συνθήκες υπεραγοράς σε πολλούς τομείς.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές υποτιμούν τους μελλοντικούς κινδύνους για την αγορά, με τον δείκτη VIX να κυμαίνεται γύρω στο 17. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή για το δείκτη μεταβλητότητας όλο τον χρόνο και είναι σημάδι ότι οι traders «κάθονται πάνω σε ένα βουνό εφησυχασμού», προειδοποίησε ο Bierman.

«Δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτείς»

«Δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτείς, καμία διαφοροποίηση σε αυτόν τον τύπο αγοράς. Αυτό είναι ένα γεγονός μαύρου κύκνου. Είναι μια φούσκα που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή από ένα εξωγενές γεγονός κατακλυσμικού κινδύνου ή από οποιονδήποτε αριθμό παραγόντων».

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται καθώς η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου ξεκίνησε με έντονες ανησυχίες, με τις μεγάλες τράπεζες να ξεπερνούν μεν τις εκτιμήσεις, αλλά άλλες εταιρείες να αναφέρουν απογοητευτικά αποτελέσματα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές δεδομένης της τρέχουσας καταιγίδας μακροοικονομικών αντίξοων συνθηκών, με τον κορυφαίο στρατηγικό αναλυτή μετοχών της Morgan Stanley να προβλέπει τη χειρότερη ύφεση κερδών από το 2008 που θα έρθει τους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, η πιστωτική κρίση στον απόηχο της τραπεζικής αναταραχής του Μαρτίου δεν βοηθά τις προοπτικές για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

«Προετοιμαστείτε για μια περίοδο αστάθειας», είπε ο Bierman αναφερόμενος στις μετοχές.

Προειδοποιήσεις

Πρόσφατα ο ίδιος ο Ταλέμπ κάλεσε, τους επενδυτές να προετοιμαστούν «για μια οδυνηρή επιστροφή στην πραγματικότητα» χρησιμοποιώντας μια γλαφυρή μεταφορά: με λίγα λόγια είπε ότι η «παιδική χαρά» (εν προκειμένω η Disneyland) τελείωσε  και πως «τα παιδιά πάνε πίσω στο σχολείο». «Δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο τα τελευταία 15 χρόνια».

«Μια γενιά που μεγάλωσε με σχεδόν μηδενικά επιτόκια πυροδότησε μια φούσκα περιουσιακών στοιχείων και μια μνημειώδη σειρά υπερτροφοδοτούμενων ανισοτήτων», είπε ο διάσημος συγγραφέας τη Δευτέρα σε εκδήλωση στο Μαϊάμι, που διοργανώθηκε από το hedge fund Universe Investments. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές δεν είναι συνηθισμένοι σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων, καθώς η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα Fed αυξάνει τα επιτόκια σε επίπεδα υψηλά προκειμένου να φρενάρει και να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Στο στόχαστρο τα κρυπτονομίσματα

Ο Ταλέμπ περιέγραψε μια γενιά επενδυτών που ξέχασαν τη σημασία των ταμειακών ροών τα τελευταία 15 χρόνια καθώς η οικονομική κρίση απελευθέρωσε ένα κύμα δημιουργίας εύκολου χρήματος. Πρόσθεσε ότι τα κρυπτονομίσματα ήταν ένδειξη αφέλειας στις αγορές μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων.

Ο αντίκτυπος του άκρως απίθανου

Η θεωρία του μαύρου κύκνου διατυπώθηκε από τον Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ και αναφέρεται σε δυσάρεστες εκπλήξεις και γεγονότα που δεν μπορούν να προβλεφθούν με βάση την πρότερη εμπειρία μας. Βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που έλαβε χώρα πριν πολλά χρόνια και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην ορνιθολογική κοινότητα. Οι ορνιθολόγοι πίστευαν για πολλά χρόνια ότι οι κύκνοι έχουν μόνο λευκό φτέρωμα, ώσπου μια μέρα … εντοπίστηκε στην Αυστραλία ένας μαύρος κύκνος.

Στο οικονομικό «λεξιλόγιο» ο «μαύρος κύκνος» αφορά σε ένα απρόοπτο συμβάν, όχι πολύ πιθανό να συμβεί, αλλά αν τελικά συμβεί, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές