Συνήθεια αρχίζει να γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η σύλληψη νέων σε ηλικία δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με τον Guardian.

Πρόκειται για νέους, επιτυχημένους, πολλοί εκ των οποίων κάποτε κατέκτησαν μια θέση στη λίστα Forbes και σήμερα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης.

Μπάνκμαν – Φριντ: Κατηγορείται ότι δωροδόκησε κινέζους αξιωματούχους με 40 εκατ. δολάρια

Παρακάτω, θα ξετυλίξουμε το κουβάρι με τους νεαρούς κροίσους που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Charlie Javice

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η Charlie Javice φαινόταν ότι θα αποτελέσει μία από τις γυναίκες που θα συζητιούνται για χρόνια. Τελικά αυτό συνέβη, αλλά για λάθος λόγο.

Το 2019, η διευθύνουσα σύμβουλος τεχνολογίας κατέκτησε μια θέση στη λίστα Under 30 του Forbes για τη δουλειά της σε μια startup που ονομάζεται Frank, την οποία περιέγραψε ως «Amazon για την τριτοβάθμια εκπαίδευση». Ήταν προφανώς τόσο επιτυχημένη σε αυτό, που η JPMorgan εξαγόρασε την εταιρεία για 175 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και η Javice έγινε διευθύνων σύμβουλος στην τράπεζα. Η επιχειρηματίας μοιράστηκε τα νέα στο LinkedIn, περηφανευόμενη ότι μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια η Frank είχε αναπτυχθεί για να εξυπηρετήσει «πάνω από 5 εκατομμύρια φοιτητές σε πάνω από 6.000 κολέγια».

Αποδεικνύεται ότι αυτοί οι αριθμοί μπορεί να ήταν λίγο υπερβολικοί. Την Τρίτη, η Javice, 31 ετών, κατηγορήθηκε από το τμήμα δικαιοσύνης ότι «φούσκωσε ψευδώς και δραματικά τον αριθμό των πελατών της εταιρείας της» προκειμένου να πείσει την JPMorgan να την αγοράσει. Σύμφωνα με τη μήνυση, η εταιρεία είχε μόνο περίπου 300.000 πελάτες και κατασκεύαζε δεδομένα για να δείξει μια μεγαλύτερη πελατειακή βάση. Επιστράτευσε έναν τεχνικό δεδομένων για να δημιουργήσει μερικά εκατομμύρια εικονικούςπελάτες, και η JPMorgan, η οποία έχει περίπου 240.000 υπαλλήλους και πληρώνει τον διευθύνοντα σύμβουλό της 34,5 εκατομμύρια δολάρια, δεν εντόπισε την απάτη.

Η Javice έχει κατηγορηθεί για τη διάπραξη τραπεζικής απάτης και άλλων αδικημάτων, τα οποία επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 30 ετών. Η Javice έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον της.

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Η Javice, όπως έσπευσαν να σημειώσουν οι χρήστες του Twitter, δεν είναι το μόνο μέλος του Forbes Under 30 που ξαφνικά αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Το 2021, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ένας αυτοαποκαλούμενος «αποτελεσματικός αλτρουιστής», μπήκε στη λίστα. Μετά τη δραματική κατάρρευση του πρώην ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX, αντιμετωπίζει μια σειρά από κατηγορίες που κυμαίνονται από δωροδοκία ξένης κυβέρνησης έως ξέπλυμα χρήματος.

Caroline Ellison

Η συνάδελφός του Caroline Ellison, πρώην συν-διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research, μπήκε στη λίστα το 2022. Τον Δεκέμβριο, η Ellison ομολόγησε ενοχή για επτά κατηγορίες που επιφέρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 110 ετών.

Martin «Pharma Brο» Shkreli

Ένα άλλο πρώην μέλος της λίστας Forbes είναι ο Martin «Pharma Brο» Shkreli, ο οποίος ήταν στην οικονομική κατηγορία της λίστας το 2012. Καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση το 2018 για απάτη χρεογράφων, αλλά βγήκε από τη φυλακή πέρυσι.

Ελίζαμπεθ Χολμς

Ενώ η Ελίζαμπεθ Χολμς δεν μπήκε ποτέ στη λίστα των 30 Under 30, ήταν πρωτοπόρος στη Σύνοδο Κορυφής του Forbes, οπότε λαμβάνει τιμητική θέση.

Trevor Milton

Ο Trevor Milton, ο ιδρυτής μιας εταιρείας φορτηγών που κινούνται με υδρογόνο, ονόματι Nikola, ήταν στη λίστα του 2020 ως ένας από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στο Forbes 400.

Ο 38χρονος που βρίσκεται πίσω από τον κατασκευαστή φορτηγών με μηδενικές εκπομπές ρύπων Nikola Motor, εντάσσεται στις τάξεις των πλουσιότερων millennials της Αμερικής αφού τριπλασίασε την καθαρή του περιουσία σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Milton έχει κατηγορηθεί για απάτη και περιμένει την καταδίκη του τον Ιούνιο.

«Το Forbes  Under 30 συγκέντρωσε συλλογικά 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση», έγραψε στο Twitter ο επιχειρηματίας  Chris Bakke την Τρίτη. «Το Forbes Under 30 συνελήφθη επίσης για απάτες και απάτες αξίας άνω των 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», πρόσθεσε. Ο πρώτος αριθμός προέρχεται από το Forbes και ο δεύτερος είναι ο υπολογισμός του ίδιου του Bakke.

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι φυσικά το Forbes. Το πρόβλημα είναι το όραμα της επιτυχίας και η φετιχοποίηση της νεολαίας. Το Under 30 δεν είναι απλώς μια λίστα, είναι μια νοοτροπία: μια πίεση για  τους νέους να επιτύχουν  σπουδαία πράγματα πριν τους «ξεφύγει» η νεότητα. Η πίεση όμως, μπορεί να οδηγήσει ορισμένους φιλόδοξους ανθρώπους σε λάθος κινήσεις.

Οπως αποδεικνύεται και στην πραγματικότητα, πολλές φορές η ματαιοδοξία υπερνικά την ευφυία και μπορεί να οδηγήσει ένα πραγματικά λαμπρό μυαλό σε απάτες και εν συνεχεία στην φυλακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή