Μείωσε στο μισό το ημερήσιο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Πολωνία το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα 500.000 ευρώ, καθώς αποφάνθηκε ότι η Βαρσοβία έχει εφαρμόσει σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε.

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας  μακροχρόνια διαμάχη με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που, σύμφωνα με τους επικριτές, υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Η διαμάχη έχει μπλοκάρει δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ προς τη Βαρσοβία και έχει επίσης προκαλέσει τα πρόστιμα.

ΝΑΤΟ: Η Πολωνία ζυγίζει την ανάληψη ευρύτερου ρόλου στην πυρηνική αποτροπή της Συμμαχίας

Το 2021 το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι το σύστημα πειθαρχικής δίωξης των δικαστών της Πολωνίας δεν συμβιβάζεται με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια επέβαλε ημερήσιο πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ για τη μη εφαρμογή της απόφασης της Βαρσοβίας να διαλύσει το πειθαρχικό συμβούλιο των δικαστών.

Η Πολωνία έχει πλέον διαλύσει το συμβούλιο και το αντικατέστησε με ένα νέο όργανο, αν και οι επικριτές λένε ότι το βασικό πρόβλημα της πολιτικοποίησης του δικαστικού σώματος παραμένει άλυτο.

«Ο αντιπρόεδρος (του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έκρινε ότι τα μέτρα που εισήγαγε η Πολωνία… μπορούν, σε μεγάλο βαθμό, να διασφαλίσουν την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που αναφέρονται στην απόφαση της 14ης Ιουλίου 2021», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του. Το δικαστήριο σημείωσε ότι το πειθαρχικό τμήμα είχε διαλυθεί και δήλωσε ότι είχαν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση των νομικών δικαιωμάτων των δικαστών που θίγονται από τις αποφάσεις του.

Ωστόσο, ο Laurent Pech, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής UCD Sutherland στο Δουβλίνο και σφοδρός επικριτής των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της Πολωνίας, δήλωσε ότι το δικαστήριο της ΕΕ «φαίνεται να γίνεται λιγότερο σοβαρό όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις δικές του εντολές/δικαστικές αποφάσεις… (με την αποδοχή) καλλωπιστικών μέτρων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα