Σχεδόν τρεις στους τέσσερις Γάλλους δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κυρίως λόγω της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Iνστιτούτου Ifop για την εφημερίδα Journal du Dimanche, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Απριλίου.

«Η πλαγιά είναι απότομη και ο δρόμος θα είναι μακρύς. Για να παραφράσουμε τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν – Πιερ Ραφαρίν, η μακρά πορεία που ξεκίνησε ο Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη στο Bas-Rhin και την Πέμπτη στο Hérault, προκειμένου να ανακτήσει την εύνοια της κοινής γνώμης, μετά την πικρή μάχη της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, μόλις άρχισε», σημειώνει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.

Γάλλοι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του Euronext – Διαμαρτύρονται για το συνταξιοδοτικό

«Είναι ο υποχρεωτικός δρόμος του ‘σταυρού’ για κάθε πρόεδρο που βρίσκεται σε δυσκολία», σχολίασε ένας από τους στενούς του φίλους: «Βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και, ως εκ τούτου, στην πρώτη γραμμή. Έχει αποφασίσει ότι ο υποβιβασμός του απαιτεί μια δοκιμασία δια πυρός και σιδήρου».

Πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της Ifop, η μάχη της κοινής γνώμης θα είναι σκληρή.

Οι Γάλλοι που δηλώνουν«ικανοποιημένοι» με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι πλέον μόνο 26% (- 2% σε ένα μήνα).

Αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας πτώσης, αλλά και το τρίτο χειρότερο επίπεδό του από την εκλογή του το 2017: χειρότερα είχε πάει μόνο το Νοέμβριο του 2018 (25%) και τον Δεκέμβριο του 2018 (23%), στο αποκορύφωμα της κρίσης των «Κίτρινων Γιλέκων».

Σε σύγκριση με τους δύο προκατόχους του, δεν είναι ο πιο αντιδημοφιλής: το 2016, ο Φρανσουά Ολάντ είχε φτάσει τρεις φορές το 14%.

Είναι, ωστόσο, ο πιο αντιδημοφιλής, αν συγκρίνουμε το σκορ του με εκείνο των αρχηγών κρατών που επανεξελέγησαν με επιτυχία, ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του: τον Απρίλιο του 1989, ο Φρανσουά Μιτεράν βρισκόταν στο 46% και ο Ζακ Σιράκ, τον Απρίλιο του 2003, στο 65%.

Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2022, όταν επανεξελέγη στην προεδρία ο Μακρόν, η δημοτικότητά του εμφανίζεται μειωμένη κατά 15 μονάδες.

Από το 72% που εκφράζει δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο της χώρας, το 47% δηλώνει «πολύ δυσαρεστημένο», ποσοστό αυξημένο κατά επτά μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα