Τριάμισι χρόνια μετά την αυτοχειρία του δισεκατομμυριούχου Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος κατηγορείτο για σεξουαλικά εγκλήματα, η υπόθεση δεν έχει ακόμα κλείσει. 

Οι τραπεζίτες της JPMorgan Chase & Co συνέχισαν να έχουν συναντήσεις με τον καταδικασθέντα για σεξουαλικά αδικήματα Τζέφρι Έπσταϊν ακόμη και μετά την απόφαση της τράπεζας να κλείσει τους λογαριασμούς του το 2013, ανέφερε την Παρασκευή η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

JPMorgan: Ο Ντάιμον θα καταθέσει για τις σχέσεις της τράπεζας με τον Επστάιν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο τραπεζίτης Τζάστιν Νέλσον είχε περίπου έξι συναντήσεις στο αρχοντικό του Έπσταϊν μεταξύ 2014 και 2017, ενώ κι άλλοι τραπεζικοί υπάλληλοι συναντήθηκαν μαζί του μετά το κλείσιμο των λογαριασμών του για να συζητήσουν για άλλους πελάτες αλλά και για το ενδεχόμενο ο ίδιος να κάνει συστάσεις σε πιθανούς πελάτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επστάιν αυτοκτόνησε στο κελί του στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο στις 10 Αυγούστου του 2019, ενώ περίμενε τη δίκη του για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικες καθώς και για σύσταση συμμορίας για την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και κινδύνευε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 45 ετών.

Συναντήσεις και συστάσεις

Ενώ ήταν ακόμη πελάτης της JPMorgan, ο Έπσταϊν συναντήθηκε το 2011 και το 2013 με τη Mary Erdoes, η οποία είναι τώρα διευθύνουσα σύμβουλος της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας της τράπεζας, και το 2013 με τον John Duffy, ο οποίος διηύθυνε την αμερικανική ιδιωτική τράπεζα της JPMorgan, αναφέρει η εφημερίδα.

Η JPMorgan αρνήθηκε ότι γνώριζε τα εγκλήματα του Epstein και μήνυσε τον πρώην στέλεχος Jes Staley για παραπλάνηση σχετικά με τη συμπεριφορά του Επσταϊν.

Η πρώτη συνάντηση με την Erdoes αφορούσε τη διευθέτηση μιας αγωγής που είχε καταθέσει κατά της Bear Stearns και οποιαδήποτε από τις συναντήσεις της τράπεζας με τον Επσταϊν μετά το 2013 ζητήθηκαν από πελάτες που τον χρησιμοποιούσαν ως σύμβουλο, ανέφερε ο εκπρόσωπός της. Η JPMorgan αγόρασε την Bear κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Ο Νέλσον αρνήθηκε να σχολιάσει μέσω του εκπροσώπου. Οι δικηγόροι του Duffy και του Staley δεν απάντησαν αμέσως σε ξεχωριστά αιτήματα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε από το εισαγγελικό γραφείο της Νέας Υόρκης, ο Επστάιν από το 2002 έως και το 2005 πλήρωνε ανήλικα κορίτσια, ακόμη και 14 ετών, ώστε να έχουν σεξουαλικές επαφές μαζί του. Ο μεγιστάνας συνεργαζόταν με μεγάλο αριθμό ατόμων προκειμένου να βρει τα θύματά του και να τα οδηγήσει στο σπίτι του, όπου και τα κακοποιούσε.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ανάμεσα στα ροζ πάρτι του Έπσταϊν, ήταν τακτικοί καλεσμένοι ο πρώην πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος πρώην Δήμαρχος της Ν.Υ Μάικλ Μπλούμπεργκ, αλλά και ο Βρετανός Πρίγκιπας Ανδρέας.

Ο Έπσταϊν ομολόγησε την ενοχή του για αδικήματα πορνείας στη Φλόριντα το 2008. Αφού η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης έδωσε εκ νέου την προσοχή σε αυτήν την υπόθεση, κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη το 2019 για εμπορία και σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών.

H εμπλοκή των τραπεζών

Υπενθυμίζεται ότι γυναίκες που κατηγόρησαν τον Τζέφρι Έπσταϊν για σεξουαλική κακοποίηση κατέθεσαν αγωγή κατά της Deutsche Bank και της JPMorgan Chase & Co τον περασμένο Νοέμβριο , ισχυριζόμενες ότι οι τράπεζες επωφελήθηκαν οικονομικά από τις επιχειρήσεις μαστροπείας του μεγιστάνα χρηματιστή.

Οι γυναίκες, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν στις δικαστικές καταθέσεις, κατηγορούν τις τράπεζες ότι «παρείχαν την απαιτούμενη οικονομική υποστήριξη για τη συνέχιση της λειτουργίας της διεθνούς οργάνωσης σεξουαλικής διακίνησης του Έπσταϊν κατά παράβαση του νόμου περί επιρροής και δωροδοκίας οργανώσεων (RICO), ενός νόμου των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση παράνομων συνωμοσιών και αρχικά είχε σχεδιαστεί για να στοχεύει το οργανωμένο έγκλημα.

Συγκεκριμένα οι δικηγόροι των ανώνυμων εναγόντων στην αγωγή της Deutsche Bank έγραψαν:

«Το εγχείρημα σεξουαλικής εμπορίας ανθρώπων του Επστάιν δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη συνδρομή και τη συνενοχή ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος -συγκεκριμένα, ενός τραπεζικού ιδρύματος- το οποίο παρείχε στην “επιχείρησή του” έναν μανδύα νομιμότητας και ειδική μεταχείριση στην επιχείρηση σεξουαλικής εμπορίας, εξασφαλίζοντας έτσι αφενός τη συνεχή λειτουργία του και αφετέρου τη σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εμπορία νεαρών γυναικών και κοριτσιών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Επστάιν αυτοκτόνησε στο κελί του στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο στις 10 Αυγούστου του 2019, ενώ περίμενε τη δίκη του για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικες καθώς και για σύσταση συμμορίας για την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και κινδύνευε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 45 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας