Τι σημαίνει ανακύκλωση το γνωρίζουν σχεδόν όλοι, σε τι αναφέρεται όμως ο κάθε αριθμός μέσα στο σύμβολο το ξέρουν ελάχιστοι.

Παρακάτω θα δούμε ποια κατηγορία αντιπροσωπεύει ο κάθε αριθμός, σύμφωνα με το CNBC.

Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Αποικίες ζωντανών οργανισμών από πλαστικά σκουπίδια [Γράφημα και βίντεο]

Το 95% των πλαστικών στις ΗΠΑ δεν ανακυκλώνεται

Μόνο το 4,7% του πλαστικού που χρησιμοποιήθηκε από τα νοικοκυριά των ΗΠΑ το 2021 ανακυκλώθηκε, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace.

Αλλά αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη συμμετοχής των καταναλωτών. Η Greenpeace ανέφερε ότι τα περισσότερα πλαστικά απλά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεδομένου ότι η Κίνα έχει αυξήσει τα πρότυπά της για την αποδοχή ανακυκλώσιμων προϊόντων, λιγότερο πλαστικό υποβάλλεται σε επανεπεξεργασία.

Οι επτά τύποι πλαστικών

Υπάρχουν επτά διαφορετικοί τύποι πλαστικών σε καταναλωτικά προϊόντα, δύο από τα οποία θεωρούνται τα πιο ανακυκλώσιμα: PET, που αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 1 μέσα στο σύμβολο ανακύκλωσης και HDPE, που αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 2.

Τα πλαστικά που φέρουν τον αριθμό 1 έχουν περίπου 20,9% πιθανότητες να υποστούν επανεπεξεργασία, σύμφωνα με την έκθεση της Greenpeace.

Αυτά περιλαμβάνουν συνήθως μπουκάλια σόδας, βάζα με φυστικοβούτυρο και άλλους τύπους διαφανών πλαστικών. Το PET σημαίνει τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο.

Η Greenpeace διαπίστωσε ότι τα πλαστικά με τον αριθμό 2 μέσα στο σύμβολο έχουν τις μισές πιθανότητες επανεπεξεργασίας από τον αριθμό 1, στο 10,3%.

Παραδείγματα HDPE, που σημαίνει πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, περιλαμβάνουν μπουκάλια απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων, μπουκάλια σαμπουάν και άλλους τύπους μονόχρωμων πλαστικών.

Μετά από αυτό, τα πλαστικά με αριθμό 3 έως 7 έχουν ποσοστό επανεπεξεργασίας μικρότερο από 5%, σύμφωνα με την έκθεση της Greenpeace.

Τα πλαστικά με αριθμό 3 είναι χλωριούχο πολυβινύλιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή αντικειμένων όπως δίσκους βινυλίου και σωλήνες PVC, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβαλλοντικής Διατήρησης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Το LDPE, ή πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας, φέρει την ετικέτα με τον αριθμό 4 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή σακουλών ψωμιού, μεμβράνης και άλλα. Αυτός ο τύπος πλαστικής μεμβράνης συλλέγεται συχνά χωριστά από τα πλαστικά με τις ετικέτες 1 και 2. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, τα μεγάλα παντοπωλεία πρέπει να διαθέτουν κάδο συλλογής για αυτούς τους τύπους πλαστικών, τα οποία δεν πρέπει να συλλέγονται σε κάδους ανακύκλωσης δίπλα στο κράσπεδο.

Τα πλαστικά που φέρουν την ετικέτα με τον αριθμό 5 είναι πολυπροπυλένιο ή PP, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δοχείων γιαουρτιού και άλλων δοχείων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το πολυστυρένιο, ή PS, φέρει την ετικέτα με τον αριθμό 6 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δοχείων σε πακέτο, φλιτζανιών καφέ, μονωτικών και ψυγείων μιας χρήσης. Το φελιζόλ, το οποίο είναι το εμπορικό σήμα του πολυστυρενίου της The Dow Chemical Company, είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος για αυτόν τον τύπο πλαστικού αφρού.

Τέλος, τα πλαστικά με την ένδειξη νούμερο 7 είναι ένα μείγμα από διάφορα είδη πλαστικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green