Έντονη νευρικότητα και αρνητικά πρόσημα σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με την περίοδο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να επηρεάζει τις κινήσεις μεμονωμένων τίτλων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο των τεχνολογίας να χάνει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,02% στις 7.912 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,11% στις 15.863 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,04% στις 7.573 μονάδες.

Καθοδικά προσαρμόστηκε το ΧΑ

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας υγείας Philips ενισχύθηκε κατά 14% υψηλότερα, καθώς ανακοίνωσε σταθερότερες πωλήσεις, αλλά διεύρυνση των καθαρών ζημιών λόγω της αναδιάρθρωσης και της πρόβλεψης για δικαστικές διαφορές.

Την ίδια ώρα, η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton έγινε σήμερα η πρώτη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη με χρηματιστηριακή αξία άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 903,7 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η αξία της LVMH ανέρχεται σε 456,64 δισ. ευρώ ή πάνω από 502 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα έσοδά του κατά το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2023 έφτασαν τα 21,04 δισ. ευρώ, αφού αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, αντιπροσωπεύοντας «ένα εξαιρετικό ξεκίνημα του έτους». Τα έσοδα της μονάδας Selective Retailing αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ τα Fashion & Leather Goods έφεραν έσοδα 10,73 δισ. ευρώ, ήτοι άλμα 18%.

Υποστηρικτικά λειτούργησε το γεγονός ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 93,6 τον Απρίλιο, σημειώνοντας μηνιαία αύξηση 0,4 μονάδων, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο Δείκτης Τρέχουσας Αξιολόγησης μειώθηκε κατά 0,4 μονάδες σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στις 95 μονάδες. Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε κατά 1,2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας τις 92,2 μονάδες.

Η άνοδος του κύριου δείκτη αποδόθηκε στις «βελτιωμένες προσδοκίες των επιχειρήσεων» από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ifo, Clemens Fuest. «Ωστόσο, οι εταιρείες εκτίμησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως λίγο χειρότερη. Οι ανησυχίες των γερμανικών επιχειρήσεων υποχωρούν, αλλά η οικονομία εξακολουθεί να στερείται δυναμισμού», προειδοποίησε.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bundesbank (Buba) ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή της ότι η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να έχει επεκταθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. «Η γερμανική οικονομία τα πήγε καλύτερα το πρώτο τρίμηνο του 2023 από ό,τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα», ανέφερε η Bundesbank, τονίζοντας ότι η βιομηχανία ανέκαμψε πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν, ενισχυμένη από τη μείωση των τιμών της ενέργειας και την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην προσφορά.

Η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά στο τρίμηνο και η παραγωγή των κατασκευών αυξήθηκε. Από την άλλη πλευρά, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση, ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός και επηρέασε αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση και τους παρόχους υπηρεσιών που σχετίζονται με τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές