Στα «κόκκινα» υποδέχτηκε το  ελληνικό χρηματιστήριο τη «χλιαρή» εν τέλει αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s, καθώς συνειδητοποίησε ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν μπορεί να έρθει πριν από τις εκλογές. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,53% στις 1.105,42 μονάδες, με τον τζίρο να περιορίζεται στα 51 εκατ. ευρώ.

Όσο και αν τροφοδότησε τις προσδοκίες για την επενδυτική βαθμίδα η Goldman Sachs πριν από μερικές εβδομάδες, αυτή δεν επιβεβαιώθηκε και η αγορά αναζήτησε σήμερα τις ισορροπίες της ενόψει και των εκλογών της 21ης Μαΐου. Έτσι, ο οίκος S&P να κινήθηκε στα όρια του αναμενόμενου, αναβαθμίζοντας μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας επί της ουσίας μια «υπόσχεση» ότι το θετικό outlook οδηγεί σε αναβάθμιση τους επόμενους μήνες.

Οι σημερινές απώλειες

Άλλωστε οι απώλειες ήρθαν σήμερα περισσότερο λόγω της έλλειψης των αγοραστών και λιγότερο ως μία κίνησης μείωσης του ρίσκου, προκειμένου να διαγνωστούν οι ισορροπίες της επόμενης ημέρας. Οι διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα των εισηγμένων όμως δεν έχουν βγει από το «επενδυτικό κάδρο», με την αγορά να επιδίδεται κυρίως σε αναδιαρθρώσεις θέσεων.

Μπαίνοντας πλέον και επίσημα στην προεκλογική περίοδο η δημοσκοπική επίδραση αναμένεται να αυξηθεί επιβάλλοντας κάποιες επενδυτικές αναμονές που θα συνδεθούν με τους συσχετισμούς δυνάμεων και την εδραίωση των βασικών τάσεων του εκλογικού σώματος, σχολιάζει και η Beta Securities. Το θετικό αυτής της προεκλογικής περιόδου που μπορεί να διαρκέσει έως τις αρχές Ιουλίου, είναι ότι οι εταιρίες θα μπορούν να επικοινωνήσουν την πορεία τους είτε μέσα από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης είτε μέσα από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου που ξεκινούν αμέσως το Μάιο είτε μέσα από τις Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί και μαζικά θα πραγματοποιηθούν μέχρι τότε.

Με βάση τα παραπάνω, το πιο πιθανό σενάριο είναι το ΧΑ να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, ίσως με μικρές διορθώσεις, ώστε να δει εάν η χώρα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές ή θα έχει κυβέρνηση στα τέλη του Μαΐου. Οι 1.098 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη, ενώ η αντίσταση είναι στις 1.125 μονάδες. Όσο συντηρούνται όμως οι 1.073 μονάδες, η τάση παραμένει θετική και επιθετική.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν από Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Autohellas, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Quest, ενώ ανοδικά οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Aegean και ΟΠΑΠ. Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Σαράντης ξεχώρισαν με τα κέρδη τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών