Οικονομική ανάσα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ σε βάθος ετών μπορεί να προσφέρει στη βαριά βιομηχανία της χώρας η αποθήκευση CO2 (Capture Carbon Sotrage – CCS).

Πρόκειται για μία από τις πρώτες εκτιμήσεις από το όφελος που θα αποκομήσει η εγχώρια βιομηχανία και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία αν προχωρήσει το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ανάπτυξη υπόγειων ή και υποθαλάσσιων ταμιευτήρων αποθήκευσης ρύπων CO2.

Στα σκαριά projects για την αποθήκευση εκπομπών CO2  

Το μέγεθος αυτό έγινε γνωστό στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το μεσημέρι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, η οποία σε συνεργασία με την KPMG παρουσίασαν τη Λευκή Βίβλο για τις επενδύσεις CCS.

Οι ρύποι CO2

Στην Ελλάδα η μόνη αδειδοοτημένη αποθηκευτική εγκατάσταση για ρύπους CO2 είναι ο ταμιευτήρας του κοιτάσματος του Πρίνου, το οποίο εκμεταλλεύεται η Energean.

H αποθηκευτική του δυναμικότητα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ Άρη Στεφάτο είναι 60 εκατ. τόνοι. Η τιμή στο χρηματιστήριο ρύπων του CO2 είναι στα 100 ευρώ/τόνο.

Οι ετήσιες εκπομπές CO2 από τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, τσιμεντοβιομηχανίες, διυλιστήρια, ηλεκτροπαραγωγοί και μεταλλευτικές επιχειρήσεις υπολογίζονται σε περίπου 30 εκατ. τόνους.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποθήκευση των ρύπων CO2 καθώς με τον τρόπο αυτό εξοικονομούν δαπάνες για τις εκπομπές και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Η ΕΔΕΥΕΠ έχει σε εξέλιξη έρευνες για τη δυνατότητα αποθήκευσης ρύπων και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε γεωλογικούς ταμιευτήρες των Γρεβενών, της Μαγνησίας αλλά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατα με νομοθεσία του 2022 η ΕΔΕΥΕΠ ορίστηκε ως αδειοδοτούσα αρχή για την έρευνα και την επένδυση μετατροπής υπόγειου ή υποθαλάσσιου ταμιευτήρα (συνήθως πρόκειται για παλιά εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων). Ωστόσο εκκρεμμεί η δευτερογενής νομοθεσίας όπως για παράδειγμα τα τέλη αποθήκευσης αλλά και ο τρόπος με τον οποίο και το κράτος θα αποκομίζει έσοδα από την παραχώρηση αποθηκευτικού χώρου.

Ο Πρίνος

Το κοίτασμα του Πρίνου, ως γνωστόν έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με περίπου 100 εκατ. ευρώ για την επένδυση που θέλει να κάνει η Energean μετατρέποντας το σε CCS.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία μαζί με τον ΔΕΣΦΑ έχουν υποβάλλει και αίτημα στην Κομισιόν προκειμένου το επενδυτικό σχέδιο να ενταχθεί στα έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

Άλλες χώρες

Η αποθήκευση CO2 αναπτύσσεται και σε άλλες χώρες και ηπείρους του πλανήτη.

Όπως έκαναν γνωστό στην εκδήλωση η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο κ. Στεφάτος οι ΗΠΑ επιχορηγούν τέτοιες επενδύσεις με 12 δις. δολ.

Στη Μεσόγειο είναι σε εξέλιξη αντίστοιχα projects CCS στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κροατία.

Ο Καναδάς επιδοτεί τέτοιες αποθήκες με 2 δις. δολ, ενώ στην Ολλανδία οι κρατικές ενισχύσεις ανέρχονται σε 2,2 δις. ευρώ και στη Δανία στα 5 δις. ευρώ.

Πιο προχωρημένη χώρα είναι η Νορβηγία που καλύπτει το 80% των κεφαλαιουχικών επενδύσεων. Στη Νορβηγία βρίσκονται σε λειτουργία δύο CCS και σε φάση ανάπτυξης 12 αποθήκες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο 36 CCS βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green