Σε πλήρη εξέλιξη έχει η Cenergy Holdings το επενδυτικό πλάνο των 170 εκ ευρώ για την αύξηση της δυναμικότητας των εργοστασίων των εταιρειών της «Ελληνικά Καλώδια» και «Σωληνουργεία Κορίνθου».

Η δοίκηση των εταιρειών έχει θέσει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει στα επόμενα επτά χρόνια της πράσινης ενεργειακής μετάβασης σε όλο τον πλανήτη, επιδιώκοντας τα καλώδια και οι σωλήνες «made in Greece» να κατακτήσουν μεγαλύτερα μερίδια σε Ευρώπη, ΉΠΑ, Ασία και Αυστραλία.

Cenergy Holdings: Στην κορυφή των διεθνών αγορών τα «Ελληνικά Καλώδια» και η «Σωληνουργεία Κορίνθου»

Το εργοστάσιο της Κορίνθου

Ένα δείγμα της στρατηγικής που ξεδιπλώνει η Cenergy της Viohalco παρουσιάστηκε χθες στους δημοσιογράφους. Από το εργοστάσιο των Ελληνικών Καλωδίων στην Κόρινθο η διοίκηση παρουσίασε τις εν εξελίξει επενδύσεις ύψους 80 εκ. ευρώ, οι οποίες μέχρι το 2024 θα έχουν διπλασιάσει τη δυναμικότητα παραγωγής. Στις εγκαταστάσεις της εξαγορασθείσας Fulgor επεκτείνονται οι μονάδες παραγωγής και κτιριακές εγκαταστάσεις προκειμένου να εκτελεστούν οι μεγάλες παραγγελίες υποβρύχιων καλωδίων.

Η Cenergy Holdings:

·         Κατέχει περισσότερο από 50% της διεθνούς αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων.  Πρόκειται για διεθνή πρωτιά της εταιρείας.

·         Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου, παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως έγινε γνωστό η εταιρεία ανασχεδιάζει και τις εγκαταστάσεις παραγωγής των χερσαίων καλωδίων στα άλλα της εργοστάσια της στη Θήβα, τα Οινόφυτα και εκείνο της πρώην Πετζετάκις.

Το ανεκτέλεστο των 2 δις. ευρώ

Τα «Ελληνικά Καλώδια» και η «Σωληνουργεία Κορίνθου» κινούνται με μία άνεση ως προς τις ταμειακές ροές καθώς για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια έχουν ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις και αγωγούς 2 δις. ευρώ.

Η πράσινη μετάβαση

Η διοίκηση της Cenergy Holdings παρουσίασε τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις εταιρείες της λόγω της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.

Οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι το 2030 να επταπλασιαστούν τα αιολικά πάρκα, ενώ τα απκέτα χρηματοδότησης της Ε.Ε. από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 220 δις. ευρώ για το κλίμα και τα 400 δις. δολ. των ΗΠΑ έρχονται να πυροδοτήσουν μεγάλα έργα για την καθαρή ενέργεια.

ΑΠΕ και εξηλεκτρισμός

Ειδικότερα, η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί από 20% σήμερα σε 40% το 2050.  Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας αυτής θα παράγεται από ΑΠΕ.  Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 η ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ΑΠΕ, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο στόχο του 32%.  Τι σημαίνει αυτό; Μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα και μεγάλη ζήτηση σε όλο το φάσμα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και για όλες τις κατηγορίες καλωδίων τόσο χερσαίων όσο και υποβρυχίων.  Η Cenergy Holdings είναι ήδη στρατηγικά τοποθετημένη για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.

Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο θεωρείται το «μεταβατικό καύσιμο» έως ότου οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ολοκληρωθούν και οι νέες τεχνολογίες ωριμάσουν και βρουν την θέση τους στο ενεργειακό μίγμα.  Σε αυτή τη μεταβατική φάση, οι σωλήνες χάλυβα για δίκτυα αερίου που κατασκευάζει η Σωληνουργεία Κορίνθου συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό.  Από τη μία, η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και αλλού πιέζει προς την εξεύρεση και άλλων πηγών και δικτύων φυσικού αερίου, πλην αυτών που υπάρχουν ήδη.  Από την άλλη, έργα αγωγών που μέχρι σήμερα εμφάνιζαν καθυστερήσεις ευνοούνται από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων.

Η Cenergy στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.

default

Υδρογόνο

Το καθαρό υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί κύριο πυλώνα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Cenergy Holdings πρωτοπορεί στις προσπάθειες του κλάδου για παροχή λύσεων μεταφοράς υδρογόνου μέσα από υπάρχοντα και νέα δίκτυα αγωγών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παράγει και προμηθεύει σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου έως και 100% για δίκτυα υψηλής πίεσης.  Η τεχνολογική αυτή υπεροχή της έχει ήδη προσφέρει αναθέσεις έργων στα δίκτυα της Snam στην Ιταλία, στην Πολωνία, την Αυστραλία αλλά και στη χώρα μας, με το νέο αγωγό Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΣΦΑ.

CCS (Carbon capture – Δέσμευσης και αποθήκευση άνθρακα)

Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι επίσης τεχνολογικά έτοιμη για τα σχεδιαζόμενα έργα CCS στην Ευρώπη και παγκοσμίως.  Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αγωγούς μεταφοράς CO2 μήκους άνω των 1.000 χλμ. στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα CCS με έργα στη Βόρεια Θάλασσα που σχεδιάζουν και δημοπρατούν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green