«Το 2022 ήταν για τον όμιλο Revoil μία πολύ καλή χρονιά κυρίως σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων με τον όμιλο να καταγράφει ιστορικά υψηλά στην κερδοφορία του αλλά και σε εμπορικό επίπεδο ανεβάζοντας τους πωλούμενους όγκους καυσίμων και κερδίζοντας μερίδια αγοράς. Βασικοί παράμετροι στην σημαντική βελτίωση των κερδών του αποτέλεσαν η άνοδος των πωλήσεων, η αύξηση του μεικτού κέρδους λόγω των εμπορικών συμφωνιών που πέτυχε ο όμιλος με τους προμηθευτές του καθώς και η ορθή διαχείριση των αποθεμάτων». Αυτό αναφέρει η εταιρεία στο ενημερωτικό της δελτίο αναφορικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα για το σύνολο του 2022.

Η Revoil εξαγόρασε την «Γ. Κεσίδης Oil» έναντι 2,6 εκατ. ευρώ – Οι λεπτομέρειες του deal

Οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 957,90 εκατ. ευρώ το 2022 από 674,25 εκατ. ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 42,07% λόγω της ανόδου των συνολικών πωλούμενων όγκων καυσίμων του ομίλου καθώς και της αύξησης των διεθνών τιμών των καυσίμων σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι συνολικοί πωλούμενοι όγκοι καυσίμων της μητρικής εταιρείας ανήλθαν στα 756,5 εκατ. λίτρα, έναντι 708,1 εκατ. λίτρα το 2021, εμφανίζοντας άνοδο 6,83%.

Πιο αναλυτικά οι πωλούμενες ποσότητες πετρελαίου κίνησης κατέγραψαν άνοδο 5% περίπου, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης 13% οι πωλήσεις marine 19%, ενώ στα επίπεδα του 2021 έκλεισαν οι πωλήσεις βενζινών.

Tα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) έκλεισαν υψηλότερα στα 14,12 εκατ. ευρώ έναντι 12,29 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο Όμιλος έκλεισε τη χρήση του 2022 με κέρδη προ φόρων 7,01 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,01 εκατ. ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 39,86%.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους, ο όμιλος έκλεισε με κέρδη 5,77 εκατ. ευρώ από 4,7 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2021.

Σημειώνεται ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου δεν διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά της μητρικής εταιρείας.

To διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας τη διανομή μερίσματος ποσού 0,048 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 3,38% με βάση τη τρέχουσα τιμή της μετοχής).

Η πορεία το 2023

Το 2023 έχει ξεκινήσει καθοδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ αντίστροφη πορεία εμφανίζουν τα καύσιμα κίνησης (motor fuels) τα οποία εμφανίζουν ανοδική πορεία κατά 4,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο της περσινής χρήσης. Για το πως θα εξελιχθεί η συνολική πορεία της αγοράς εντός του έτους θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως οι τιμές, η πιθανή κρατική επιδότηση του κόστους των καυσίμων, οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, ο τουρισμός τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Επίσης η πορεία των αποτελεσμάτων το 2023 θα επηρεαστεί από το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος σε σχέση με το 2022 λόγω της ανόδου του επιτοκίου βάσης δανεισμού Euribor.

Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος Revoil υλοποιεί το επιχειρηματικό του πλάνο και στοχεύει στην αύξηση των μεριδίων του στο σύνολο των καταναλώσεων της αγοράς με την προσέλκυση νέων πρατηρίων στο δίκτυό του με ποιοτικά χαρακτηριστικά, την περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων των premium καυσίμων και των καυσίμων για τη βιομηχανία και τη ναυτιλία, ενώ συνεχίζει τις επενδύσεις του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω θυγατρικών εταιρειών του, συμμετέχοντας σε υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ ύψους 130 MW περίπου. Ήδη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW στην Εύβοια έχει κατασκευαστεί και αναμένεται η σύνδεση του με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο, ενώ αναμένεται μέχρι τα τέλη Μαΐου η ολοκλήρωση της κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 3,34 MW στην Αρκαδία. Παράλληλα ενισχύει τον τομέα των Ιδιολειτουργούμενων Πρατηρίων με το άνοιγμα δύο νέων πρατηρίων στην Αττική τα οποία διαχειρίζεται ο Όμιλος μέσω της θυγατρικής «REVOIL ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΜΟΝ. ΙΚΕ» η οποία πλέον διευθύνει τη λειτουργία τεσσάρων πρατηρίων με την προοπτική να αυξηθούν με νέα σημεία ανεφοδιασμού καυσίμων εντός των επόμενων μηνών.

«Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 ήταν για τον όμιλο Revoil το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών που καταβάλουν το προσωπικό και η Διοίκηση του Ομίλου τα τελευταία χρόνια οδηγώντας την κερδοφορία σε ιστορικά υψηλά και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα μέλλον με στέρεες βάσεις και εξαιρετικές προοπτικές. Παράλληλα δίνουν την δυνατότητα μετά από αρκετά χρόνια στη διανομή μέρους των κερδών στους μετόχους μας με τη μορφή μερίσματος» σχολίασε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ευάγγελος Γ. Ρούσσος.

Η ετήσια οικονομική έκθεση της μητρικής και του ομίλου αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.revoil.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα του Χ.Α. www.helex.gr μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α. της Δευτέρας 24 Απριλίου 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις