H Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος της και να αναπτύσσεται καλύτερα από την ευρωζώνη, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη θα στηρίξουν την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα το αργότερο έως το τέλος του 2024, με πιο πιθανή ημερομηνία το τέλος του 2023. Αυτό εκτιμά η γαλλική τράπεζα Société Générale, η οποία αναδεικνύει τον κίνδυνο από τις εκλογές να προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού που ενδεχομένως θα αντιστρέψει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο θεωρεί πώς κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει πως οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση όσο εκκρεμεί η αβεβαιότητα των εκλογών.

Société Générale: «Ποντάρει» στα ελληνικά ομόλογα – Η πρόβλεψη για επενδυτική βαθμίδα

Μείωση χρέους

Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας είναι εντυπωσιακή, αναφέρεται, με το δημόσιο χρέος της να έχει πέσει πιθανότατα κάτω από το 180% του ΑΕΠ το 2022 και η πορεία αυτή θα διατηρηθεί και το 2023 και έπειτα. Αυτό το στηρίζει στα πλεονάσματα του πρωτογενούς ισοζυγίου σε συνδυασμό με την περιορισμένη αύξηση των υπηρεσιών χρέους και την ισχυρή ανάπτυξη που θα επιτρέψουν τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά την επόμενη πενταετία. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν χαμηλές τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στη διατήρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι το ελληνικό δημόσιο χρέος να επανέλθει σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

Για τις εκλογές

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, η ΝΔ φαίνεται πως θα συνεχίσει να χρειάζεται περίπου 20 έδρες για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αυτήν την περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε κυβέρνηση συνασπισμού ή κυβέρνηση μειοψηφίας, με τους κινδύνους που αυτό ενέχει. Μεγαλύτερο κίνδυνο, πάντως, διακρίνει η Société Générale, σε ένα κυβερνητικό σχήμα ΝΔ-Ελληνικής Λύσης που είναι ένα ευρωσκεπτικιστικό υπερεθνικιστικό κόμμα ή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ-25, με το τελευταίο να είναι κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους