Απίθανη θεωρεί η Société Générale την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας πριν το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ανοίγει και πάλι το trade των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών με σκοπό να είναι προετοιμασμένη ακόμη και για ενδεχόμενη έκπληξη από την S&P την επόμενη Παρασκευή στις 21 Απριλίου,  εάν αποτελέσει τον πρώτο οίκο που θα βάλει την Ελλάδα στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Ο οίκος θεωρεί πως πιο πιθανό σενάριο, λόγω και των εκλογών, είναι η αναβάθμιση αυτή να έρθει στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024, ωστόσο…κρατάει ανοιχτή την πιθανότητα. Μάλιστα, όπως τονίζει, εάν δεν γίνει η έκπληξη, θα κλείσει και πάλι το trade.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Société Générale είχε συστήσει ξανά την αγορά των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων ιταλικών τον Νοέμβριο του 2022, με βάση τα ισχυρά θεμελιώδη της Ελλάδας αλλά και την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Έκλεισε το trade αυτό τον Φεβρουάριο, αφότου είχε δώσει καλές αποδόσεις. Η γαλλική τράπεζα έκλεισε το trade γιατί είχε πολύ καλή απόδοση και η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch τον Ιανουάριο δεν εξέπληξε τις αγορές. Όπως εξηγεί, απέφυγε να επανέλθει στο trade τον Μάρτιο λόγω της αναταραχής της πιστωτικής αγοράς μετά την κατάρρευση της SVB, ειδικά καθώς ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι πιο αδύναμος από εκείνους των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Επενδυτική βαθμίδα: Ποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας θα ωφεληθούν

Σύμφωνα με τον οίκο, οι S&P και Fitch βαθμολογούν την Ελλάδα με BB+ και σταθερές προοπτικές, μία βαθμίδα από το όριο της επενδυτικής. Καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά, πιστεύει ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας να αναβαθμιστεί φέτος. Το ΔΝΤ αναθεώρησε, όπως προσθέτει, και πάλι προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας, αναμένοντας πλέον ότι θα υποχωρήσει στο 160% το 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Οι εκλογές και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Επιπλέον, ενώ οι εκλογές του Μαΐου δεν αναμένεται να αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποτρέψει τους οίκους αξιολόγησης από το να κινηθούν πολύ γρήγορα, σημειώνουν οι αναλυτές. Έτσι, ο γαλλικός οίκος περιμένει μόνο αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές στα reviews της S&P τον Απρίλιο και της Fitch τον Ιούνιο.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, μια αναβάθμιση της αξιολόγησης θα είχε πολύ μεγάλη επίδραση. Θυμίζουν πως όταν η S&P αναβάθμισε την Πορτογαλία στην επενδυτική βαθμίδα το 2017, το spread μεταξύ πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων συρρικνώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης σε μία εβδομάδα, προεξοφλώντας την ένταξη των πορτογαλικών τίτλων στους δείκτες ομολόγων. Μέχρι στιγμής, μια τέτοια έκπληξη από την S&P δεν έχει προεξοφληθεί από τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, σημειώνει η Société Générale.

Επίσης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει τα 6 δισ. ευρώ από τον στόχο των 7 δισ. ευρώ για τις φετινές εκδόσεις ομολόγων της. Στην περίπτωση της αναβάθμισης, το spread μπορεί να φτάσει από τις 2 μονάδες βάσης σήμερα, στις -30 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία