Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου μειώνουν τη συχνότητα των συναλλαγών ρευστότητας σε δολάρια με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάιο, στέλνοντας το σαφέστερο μήνυμα μέχρι τώρα ότι η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών του περασμένου μήνα έχει ουσιαστικά τελειώσει.

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την κρίση στην Credit Suisse, η Fed άρχισε να προσφέρει δολάρια σε καθημερινές δημοπρασίες, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει  τις ανησυχίες, και να περιορίσει τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας, ώστε να αποτραπεί ευρύτερη οικονομική κρίση.

Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και της Ελβετίας θα επιστρέψουν τώρα στις συνήθεις εβδομαδιαίες δημοπρασίες, υποδεικνύοντας ότι το έκτακτο backstop δεν χρειάζεται πλέον καθώς οι αγορές λειτουργούν όπως προβλέπεται.

Ενώ υπήρχε κάποια απορρόφηση στα ημερήσια auctions τις πρώτες μέρες, ειδικά από την Ελβετία, το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα στη συνέχεια και υπήρχε ελάχιστο έως καθόλου ενδιαφέρον τις περισσότερες ημέρες.

Οι «χρυσές εφεδρείες» των Κεντρικών Τραπεζών – Γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια

Παροχή πιστώσεων

«Λόγω της βελτίωσης στις στις συνθήκες χρηματοδότησης σε δολάρια ΗΠΑ και της χαμηλής ζήτησης στις πρόσφατες πράξεις παροχής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, σε συνεννόηση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αποφάσισαν από κοινού να επαναφέρουν τη συχνότητα των 7ήμερων λειτουργιών τους από ημερήσια σε μία φορά την εβδομάδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας ότι αυτή η επιχειρησιακή αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2023 και οι λειτουργίες 7 ημερών θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα αναρτημένα χρονοδιαγράμματα.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι οι εν λόγω κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να αναπροσαρμόσουν την παροχή ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ, όπως δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς.

«Οι γραμμές ανταλλαγής μεταξύ αυτών των κεντρικών τραπεζών είναι διαθέσιμες πάγιες διευκολύνσεις και χρησιμεύουν ως σημαντικός μηχανισμός υποστήριξης ρευστότητας για την ανακούφιση των πιέσεων στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης, συμβάλλοντας έτσι στον μετριασμό των επιπτώσεων τέτοιων πιέσεων στην παροχή πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει ότι η αστάθεια είναι πιθανό να αφήσει πιο μόνιμο σημάδι κάνοντας τις τράπεζες πιο προσεκτικές στον τρόπο με τον οποίο δανείζουν, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και αυστηροποιώντας τα πρότυπα δανεισμού.

Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να μειώσει την ανάγκη για τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια στον αγώνα τους κατά του υψηλού πληθωρισμού, καθώς οι εμπορικές τράπεζες κάνουν τη δουλειά τους για λογαριασμό τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή