Τα τελευταία δεδομένα συνηγορούν σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 4 Μαΐου. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν μιλώντας στη γαλλική Le Monde, επισημαίνοντας ότι «ακόμα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσουμε. Από εκεί και πέρα, δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα. Θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα».

EKT: Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια στις 4 Μαΐου

Επί της ουσίας ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, λίγες μέρες πριν από την επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση των διαμορφωτών της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης έδωσε τον τόνο, ενισχύοντας τις φωνές που θέλουν να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων, αφήνοντας ανοιχτό το ακριβές ποσοστό που θα αποφασιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για 25 μονάδες βάσης είτε για 50 μ.β. η απόφαση είναι άμεσα εξαρτώμενη από τον πληθωρισμό και τα δεδομένα για τα τραπεζικά δάνεια που θα υπάρχουν δύο ημέρες πριν από την τελική απόφαση.

Πάντως, ο Λέιν δεν είπε στη Le Monde πόσο εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι η επόμενη αύξηση, δηλώνοντας λακωνικά ότι «η ανάλυση δείχνει ότι θα ήταν ακατάλληλο να αφήσουμε το επιτόκιο των καταθέσεων στο τρέχον επίπεδο του 3%».

Το Bloomberg σημειώνει ότι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα θέλουν τον επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλό να συντάσσεται με την άποψη ότι οι αυξήσεις πρέπει να είναι οι μικρότερες δυνατές, με τις αγορές να βλέπουν αυτό το αποτέλεσμα ως πιο πιθανό.

Ωστόσο, και η επιλογή για το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των 50 μονάδων βάσης παραμένει στο τραπέζι, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, αλλά μειώνονται σε άλλους», είπε ο Λέιν. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπως η δεκαετία του 1970, όταν ο πληθωρισμός ήταν στην πραγματικότητα πολύ επίμονος».

Για να μην καταλήξουμε σε κάτι τέτοιο, «είναι σημαντικό η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% εγκαίρως», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή