Θεαματική βελτίωση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τις επιδόσεις τους στα logistics έχει επιτύχει την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα.

Logistics: Μπαράζ επενδύσεων και χρυσά deals [διαγράμματα]

Όπως προκύπτει από την έκθεση «Connecting to Compete» της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αξιολόγησε τις επιδόσεις 139 χωρών στη μεταφορά, υποδοχή και αποθήκευση αγαθών στο διασυνοριακό και στο εγχώριο εμπόριο, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 19η θέση παγκοσμίως στον σύνθετο δείκτη LPI, καταγράφοντας θεαματική βελτίωση από το 2012 οπότε και είχε καταλάβει την 69η θέση. Ισοβαθμεί έτσι πλέον στον εν λόγω δείκτη με χώρες όπως η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Σιγκαπούρη, ενώ ακολουθούν – πάνω από την Ελλάδα – η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, το Χονγκ Κονγκ, η Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Ταϊβάν, η Κορέα και οι ΗΠΑ.

Πώς προκύπτει η βαθμολογία

Η βαθμολογία της Παγκόσμιας Τράπεζας προκύπτει από την αξιολόγηση επαγγελματιών στον τομέα των εμπορικών μεταφορών, δηλαδή στελέχη εταιρειών που επιλέγουν τα δρομολόγια, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που θα χρησιμοποιηθούν σε εμπορικές συνδέσεις.

Το σκορ της κάθε χώρας βασίζεται σε έξι κριτήρια που αντικατοπτρίζουν πόσο αποτελεσματικός «κόμβος» είναι στον παγκόσμιο χάρτη των εφοδιαστικών αλυσίδων: στην αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων, την ποιότητα των υποδομών που σχετίζονται με το εμπόριο και τη διαχείριση-μεταφορά εμπορευμάτων, την ευκολία με την οποία μπορούν να αποσταλούν φορτία με ανταγωνιστικά ναύλα, την ποιότητα των διαμετακομιστικών υπηρεσιών, την ικανότητα εντοπισμού και παρακολούθησης μίας παράδοσης και τη συχνότητα με την οποία τα φορτία φτάνουν στον προορισμό τους στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.