Εφετείο στις Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκε υπέρ της Apple σχετικά με τους κανόνες λειτουργίες και χρεώσεων του App Store, στην δικαστική διαμάχη με την Epic Games, δημιουργού του εξαιρετικά δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite.

Η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί ότι ο έλεγχος της Apple τόσο στο διαδικτυακό κατάστημα εφαρμογών της όσο και στις χρεώσεις σε αυτό δεν θα αλλάξουν σημαντικά, ενώ συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη με την Epic Games.

Με sideloading στην Ευρώπη το νέο λειτουργικό iOS 17 της Apple

Το δικαστήριο επικύρωσε σε μεγάλο βαθμό προηγούμενη απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου σχετικά με τις αντιμονοπωλιακές αξιώσεις της Epic Games υπέρ της Apple, αλλά επικύρωσε επίσης την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου υπέρ της Epic βάσει του νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού της Καλιφόρνια.

Ο κατασκευαστής βιντεοπαιχνιδιών για κινητά ήλπιζε να αποδείξει στην έκκλησή του ότι η Apple είχε ενεργήσει παράνομα περιορίζοντας τη διανομή εφαρμογών σε συσκευές iOS μέσω του App Store της Apple, το οποίο απαιτούσε οι πληρωμές να περνούν από το δικό της σύστημα, ενώ εμποδίζει τους προγραμματιστές να επικοινωνούν με πελάτες απευθείας σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής.

Παρόλα αυτά, η Apple θεώρησε ότι η απόφαση του εφετείου είναι «καθαρή νίκη» εκδίδοντας ανακοίνωση ανάλογου ύφους:

«Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει την ηχηρή νίκη της Apple σε αυτή την υπόθεση, με τις εννέα από τις δέκα αξιώσεις να έχουν κριθεί υπέρ της Apple. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Apple συμμορφώνεται με τους αντιμονοπωλιακούς νόμους σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Το App Store συνεχίζει να προωθεί τον ανταγωνισμό, να προωθεί την καινοτομία και να επεκτείνει τις ευκαιρίες, και είμαστε περήφανοι για τη βαθιά συνεισφορά του τόσο στους χρήστες όσο και στους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Διαφωνούμε με σεβασμό με την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη μία αξίωση που απομένει βάσει της πολιτειακής νομοθεσίας και εξετάζουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω ελέγχου».

Η προϊστορία της δικαστική διαμάχης

Σημειώνεται ότι η απόφαση αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση για την Epic Games και άλλους προγραμματιστές που ήλπιζαν ότι η απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για περαιτέρω αντιμονοπωλιακές αξιώσεις και να απαιτήσει από την Apple να ανοίξει συσκευές iOS σε καταστήματα εφαρμογών και συστήματα πληρωμών τρίτων.

Η Epic μήνυσε αρχικά την Apple το 2020, αφού ανάγκασε την Apple να αφαιρέσει το Fortnite από το App Store αφού παραβίασε σκόπιμα τους όρους του App Store για αγορές εντός εφαρμογής. Αν και η Apple είχε κερδίσει σε μεγάλο βαθμό τη δίκη όταν ο δικαστής δήλωσε ότι η Apple δεν ενεργούσε ως μονοπώλιο, το δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό του κατασκευαστή Fortnite στο θέμα των πολιτικών κατά της διεύθυνσης της Apple σχετικά με τους περιορισμούς στις αγορές εντός εφαρμογής. Είπε ότι η Apple δεν θα μπορεί πλέον να απαγορεύει στους προγραμματιστές να κατευθύνουν τους χρήστες σε άλλα μέσα πληρωμής.

Τόσο η Apple όσο και η Epic άσκησαν έφεση, τότε, κατά της απόφασης — η Apple για τις απαιτούμενες αλλαγές στις πολιτικές του App Store που σχετίζονται με εξωτερικούς συνδέσμους και η Epic για να δοκιμάσει ξανά την αντιμονοπωλιακή της υπόθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή