
Εάν διαβάζετε αυτήν την πρόταση, τότε πιθανότατα την βλέπετε μέσα από την οθόνη του κινητού σας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα, η χρησιμότητα των smartphones έχει αυξηθεί εκθετικά, αφού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας για να παραμένουμε διαρκώς σε σύνδεση και επικοινωνία με τους γύρω μας.
Εργαζόμαστε, ψωνίζουμε, κάνουμε συναλλαγές, διασκεδάζουμε και οργανώνουμε το πρόγραμμά μας μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο. Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η βιομηχανία-μαμούθ; Από πού ξεκίνησαν τα κινητά τηλέφωνα και τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον;
Smartphones: Τελικά πόσο μας βλάπτει η ακτινοβολία που εκπέμπουν;
Έτος 1973, το πρώτο κινητό τηλέφωνο
Φυσικά, τα τηλέφωνα υπήρχαν πριν από το 1973, αλλά πάντα απαιτούσαν ενσύρματη σύνδεση. Το 1973 αυτό έμελλε να αλλάξει όταν η Motorola έγραψε ιστορία όταν δημιούργησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο στον κόσμο. Ο μηχανικός της Motorola Martin Cooper δημιούργησε την επαναστατική συσκευή γνωστή ως «DynaTAC 8000X».
Το DynaTAC 8000X ζύγιζε πάνω από ένα κιλό και είχε μήκος πάνω από εννέα ίντσες. Τα σημερινά τηλέφωνα ζυγίζουν μεταξύ 150 και 200 γραμμάρια.
Έχει αναφερθεί ότι η πρώτη κλήση που έγινε στο πρωτότυπο DynaTAC 8000X ήταν στην πραγματικότητα σε λάθος αριθμό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, έγινε μια κλήση και τα κινητά τηλέφωνα έγιναν πραγματικότητα.
Ωστόσο, το DynaTAC 8000X είχε διάρκεια μπαταρίας μόνο 30 λεπτών και χρειαζόταν είκοσι φορές περισσότερο χρόνο για να φορτιστεί.
Έτος 1983, τα κινητά γίνονται ευρέως προσβάσιμα
Χρειάστηκαν άλλα δέκα χρόνια για να γίνει εμπορικά διαθέσιμο το DynaTac 8000X. Κι ενώ τα σημερινά smartphones μπορεί να θεωρούνται ακριβά, το DynaTAC 8000X κόστιζε 3.995 δολάρια όταν πρωτοκυκλοφόρησε, ποσό που ισοδυναμεί με 14.000 δολάρια σήμερα.
Το 1987, η Nokia-Mobira κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο, το Mobira Cityman 900.
Μόλις τη δεκαετία του 1990 τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν να γίνονται δημοφιλή. Το 1992, η Motorola κυκλοφόρησε το International 3200, το πρώτο ψηφιακό κινητό τηλέφωνο. Αυτό ήταν πολύ πιο προσιτό από το DynaTAC 8000X, αλλά δεν υποστήριζε την λειτουργία σύνδεσης σε δίκτυα GSM.
Το 1999, η Nokia κυκλοφόρησε το 7110 σε πολύ πιο προσιτή τιμή συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα (475 δολάρια). Μετά το 7110, τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν να έχουν πιο προσιτές τιμές, καθιστώντας τα πιο προσιτά στο ευρύ κοινό.
Έτος 1992, το πρώτο κινητό με οθόνη αφής
Αν και τα smartphone με οθόνη αφής άρχισαν να γίνονται ευρέως διαθέσιμα μόλις το 2007, η ίδια η τεχνολογία των οθονών αφής ήταν στα σκαριά για πάνω από τέσσερις δεκαετίες πριν από την κυκλοφορία του iPhone. Το 1965, ο Eric Johnson δημιούργησε την πρώτη οθόνη αφής ελεγχόμενη με το δάχτυλο του χεριού.
Ωστόσο, δεν ήταν οθόνη κινητού και δεν διατέθηκε ποτέ στο εμπόριο. Θα χρειαστούν άλλα 30 χρόνια μέχρι που η BM, σε συνεργασία με τη Mitsubishi Electric, δημιουργήσει το IBM Simon, το πρώτο κινητό με οθόνη αφής. Αυτός ήταν ένας προσωπικός ψηφιακός βοηθός (PDA) με οθόνη αφής και δυνατότητες σύνδεσης κυψέλης.
Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι το πρώτο smartphone, αλλά αυτή δεν ήταν η αρχή της επανάστασης των smartphone.
Έτος 2006, το πρώτο σύγχρονο smartphone
Τα smartphone που γνωρίζουμε σήμερα μοιάζουν ουσιαστικά με μικρές οθόνες τηλεόρασης χωρίς φυσικά πληκτρολόγια. Αυτό το είδος σύγχρονου smartphone εμφανίστηκε το 2006 με το LG Prada (ή LG KE850). Η LG ανακοίνωσε την επερχόμενη κυκλοφορία του Prada στα τέλη του 2006 και οι πωλήσεις ξεκίνησαν τον Μάιο του 2007.
Αυτό το κινητό τηλέφωνο είχε μέγεθος μόλις 3,89 x 2,13 x 0,47 ίντσες, με εσωτερική μνήμη 8MB και κάμερα 2MP. Η οθόνη ήταν μόλις 240×400 pixel, αλλά η δυνατότητα αφής ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της εποχής.
Έτος 2007, η εποχή των smartphones ξεκινά
Σήμερα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαθέτουν smartphone, όμως μέχρι τα τέλη του 2010 αυτό δεν συνέβαινε. Η βιομηχανία των smartphone άνθισε με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone της Apple, του A1203.
Η εταιρεία κατασκεύαζε κυρίως ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως το iMac και το iPod, όμως στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η Apple έγραψε ιστορία με την δημιουργία του πασίγνωστου πια iPhone. Κανείς δεν ήξερε τότε ότι αυτή η σειρά smartphone θα γινόταν η πιο δημοφιλής παγκοσμίως.
Αλλά επειδή το αρχικό iPhone ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, έγινε απίστευτα δημοφιλές. Σε μόλις ένα χρόνο, πουλήθηκαν πάνω από έξι εκατομμύρια συσκευές iPhone A1203.
Έτος 2018, το πρώτο αναδιπλούμενο smartphone με οθόνη αφής
Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, κάτι αρκετά αντιφατικό ξεκίνησε να συμβαίνει. Οι κατασκευαστές smartphone ήθελαν να επαναφέρουν την αναδιπλούμενη ικανότητα του κινητού τηλεφώνου, κάτι που όλοι πιστεύαμε ότι ανήκε στο παρελθόν.
Αλλά ο στόχος δεν ήταν να αναδημιουργηθούν παλαιότερα κινητά. Αντ ‘αυτού, δημιούργησαν smartphones με οθόνη αφής που υποστήριζαν ταυτόχρονα την δυνατότητα αναδίπλωσης.
Δεκαετία 2020 και το μέλλον των κινητών
Τα σημερινά smartphones διαφέρουν σημαντικά από αυτά που ήταν διαθέσιμα πριν από δεκαπέντε χρόνια. Σε μόλις μιάμιση δεκαετία, η βιομηχανία κατάφερε να αναπτύξει πολλές πρωτοποριακές τεχνολογίες που μετέτρεψαν τα τηλέφωνα από μια συσκευή επικοινωνίας σε έναν υπολογιστή τσέπης.
Σήμερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας για να παραγγείλετε φαγητό, να βρείτε έναν νέο συγκάτοικο ή ακόμα και να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο. Οι λειτουργίες του είναι ήδη εκπληκτικές αλλά δεν σταματούν εκεί.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα κινητά τηλέφωνα; Τα μελλοντικά τηλέφωνα θα είναι αναμφίβολα έξυπνα. Υπάρχουν πολλές φήμες και θεωρίες σχετικά με το πώς μπορεί να είναι… Διαφανή; Σχεδόν χωρίς βάρος; Ενσωματωμένα στο καρπό σας; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές.
Στην πραγματικότητα, τα smartphone πιθανότατα θα εξελιχθούν με λιγότερο τρόπο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, οι προγραμματιστές επικεντρώνονται σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της εξέλιξης των smartphone: μεγαλύτερες ταχύτητες Διαδικτύου, εικονικές κάρτες SIM, ταχύτερη και over-the-air φόρτιση και υψηλότερη ποιότητα οθόνης.
Για παράδειγμα, οι προσπάθειες για σύνδεση 6G έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις εκτιμήσεις για την κυκλοφορία του να κυμαίνονται γύρω στο 2030.
Επιπλέον, τα μελλοντικά smartphones θα μπορούσαν να έχουν δυνατότητες 3D, κάμερες στην οθόνη και ίσως ακόμη και να αλλάζουν εξωτερικά χρώματα χρησιμοποιώντας οπίσθιο φωτισμό LED. Τα smartphone μπορεί ακόμη και να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
Πολλοί ανυπομονούν να δουν νέα χαρακτηριστικά των μελλοντικών κινητών αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιες νέες τεχνολογίες και βελτιώσεις θα γίνουν πραγματικότητα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε να αναμένουμε και να πληροφορούμαστε για κάθε νέο με ενθουσιασμό.
Πηγή: in.gr


Latest News

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia