Ανοδικό ράλι στα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις αρχές του έτους έως και προχθές Δευτέρα έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 484.165.500 ευρώ.

Μάλιστα, όπως εκτιμά, παράγοντας της αγοράς, με βάση την τελευταία πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) για την μεσοσταθμική τιμή του άνθρακα το 2023 (80 ευρώ ανά τόνο) τα έσοδα για φέτος θα αγγίξουν το 1,7 δισ. ευρώ.

Λογαριασμοί ρεύματος: Με νέα προϊόντα οι πάροχοι ρίχνουν τις τιμές – Οι χρεώσεις του Μαίου

Αυξημένα έσοδα

Δηλαδή σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη _ είχαν συγκεντρωθεί  1,329 δισ. ευρώ το  2022  και 1,014 δισ. ευρώ το 2021.  Από την έναρξη της ενεργειακής  κρίσης, η πλειονότητα των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών. Βάσει της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης (Φεβρουάριος 2023) το 77,275% του «κουμπαρά» των ρύπων  κατευθύνονται στο ΤΕΜ, το 3,8% στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), το 1,125% στις λιγνιτικές περιοχές, το 11% για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας που εκτίθεται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, το 1,5% στην ηλεκτροκίνηση κλπ.

Πιέσεις από τη βιομηχανία και τους παραγωγούς ΑΠΕ

Ωστόσο, καθώς οι τιμές ενέργειας έχουν μειωθεί άρα και το ύψος των επιδοτήσεων των τιμολογίων ρεύματος από το ΤΕΜ, εντείνονται οι πιέσεις από τους κλάδους της βιομηχανίας και των ΑΠΕ προς το ΥΠΕΝ για αλλαγή στην κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς ρύπων, αλλά  δίχως ανταπόκριση.

«Οι τιμές της κιλοβατώρας μπορεί να έχουν μειωθεί, ωστόσο έχει περιοριστεί σημαντικά και  η τροφοδότηση του ΤΕΜ από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τους παραγωγούς στη χονδρεμπορική αγορά.  Τα έσοδα από τον προσωρινό μηχανισμό ήταν περί τα  56 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και περίπου στα 38 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο έως σήμερα. Μπορεί  τα έσοδα από τους ρύπους να μην «ισοφαρίζουν» τις απώλειες του ΤΕΜ από τον μηχανισμό, αλλά σίγουρα βοηθούν. Εάν κάποια στιγμή παραστεί ανάγκη, π.χ. ενίσχυσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, η ΥΑ για την κατανομή των εσόδων αλλάζει σε μια στιγμή», λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Ανακοινώσεις Σκρέκα

Την περασμένη Παρασκευή, με  απόφαση του ΥΠΕΝ και του Υπουργείου Οικονομικών  το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ενισχύθηκε και πάλι από τον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, αυτή τη φορά με 60 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν και οι επιδοτήσεις για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Μαΐου,  αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το ύψος τους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια