Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μια δεξαμενής αγοραστών φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές, και να αποφευχθούν ανατιμήσεις παρόμοιες με αυτές που συντάραξαν την Ευρώπη τους περασμένους μήνες, κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη η πρεμιέρα του νέου εργαλείου για κοινές αγορές φυσικού αερίου, γνωστού ως AggregateEU., στο οποίο οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση αερίου για τους 12 μήνες που ξεκινούν τον Ιούνιο.

Αφού συγκεντρωθούν και αναλυθούν τα δεδομένα — και οι δυνητικοί πωλητές υποβάλουν τις δικές τους προσφορές — και οι δύο πλευρές μπορούν να δουν τις καλύτερες αντιστοιχίσεις και να ολοκληρώσουν προσφορές μόνες τους ή μέσω ειδικών αντιπροσώπων. Αυτό αναμένεται μετά τις 17 Μαΐου.

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν οι βασικοί αγοραστές – από τη γερμανική Uniper SE έως τη γαλλική Engie SA – θα χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αυτό και πόσο μεγάλες μπορεί να είναι αυτές οι αγορές.

Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ: Πώς θα γίνονται οι κοινές προμήθειες αερίου, LNG και υδρογόνου

Οι επόμενες κινήσεις

Μετά τον πρώτο διαγωνισμό, η ΕΕ σχεδιάζει να οργανώσει περισσότερες κοινές αγορές, επιβάλλοντας στις κυβερνήσεις να συγκεντρώσουν τη ζήτηση για το 15% των αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν αποθηκευτεί για το χειμώνα. Αυτός ο στόχος ισοδυναμεί με περίπου 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος — ή περίπου το 3% της συνολικής ζήτησης της ΕΕ.

«Όσο περισσότεροι συμμετέχοντες έχουμε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να βρούμε ελκυστικές συμφωνίες για το φυσικό αέριο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς. «Αυτή είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε πλήρως» το νέο εργαλείο.

Οι πρώτες συμβάσεις

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, αναμένει να υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις με προμηθευτές —από τις ΗΠΑ έως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική— γύρω στον Ιούνιο. Ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Ωστόσο, υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός για το πώς θα λειτουργήσει το νέο εργαλείο.

«Αν οι μεγαλύτεροι αγοραστές μπορούν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη τιμή απευθείας με τους πωλητές, γιατί να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό AggregateEU;» διερωτάται στο Bloomberg, ο Κιμ Τάλους, διευθυντής του Κέντρου Tulane για το Ενεργειακό Δίκαιο.

Η υποχρέωση για τη συνολική ζήτηση ισχύει για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά δεν είναι δεσμευτική για τις εταιρείες. Όλες οι συμβάσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εκτός της Prisma European Capacity Platform GmbH, η οποία χειρίζεται τη διαδικασία.

Οι τομείς συνεργασίας

Η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ θα εξασφαλίσει τη συνεργασία σε τομείς όπου είναι πιο αποτελεσματική η συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ και όχι σε εθνικό επίπεδο. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν:

Συγκέντρωση ζήτησης : Η πλατφόρμα θα συνεργαστεί με εκπροσώπους των κρατών μελών για τη μεγιστοποίηση της μόχλευσης για την προσέλκυση αξιόπιστων προμηθειών από τις παγκόσμιες αγορές και σε σταθερές τιμές που αντικατοπτρίζουν την προβλεψιμότητα και το μέγεθος της κοινής αγοράς της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει τη μετάβαση, όταν χρειάζεται, προς κοινές αγορές.
Αποτελεσματική χρήση της υποδομής φυσικού αερίου της ΕΕ: ​​η πλατφόρμα θα συντονίζει ενέργειες για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις αποθήκευσης αερίου και τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Θα βοηθήσει επίσης στον εντοπισμό πρόσθετων αναγκών υποδομής, κατάλληλες για μελλοντική χρήση υδρογόνου.
Διεθνής προσέγγιση: Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εξασφάλισης σημαντικών ποσοτήτων μη ρωσικού φυσικού αερίου ήδη το 2022 και τη στενότητα της παγκόσμιας αγοράς, η πλατφόρμα αγορών ενέργειας της ΕΕ θα συντονίσει και θα ενισχύσει επίσης τη διεθνή προσέγγιση της ΕΕ στους εταίρους και τις αγορές φυσικού αερίου. Αυτό θα περιλαμβάνει τις κύριες χώρες εξαγωγής και εισαγωγής LNG με σκοπό να καθοριστούν και να συμφωνηθούν πιθανές ρυθμίσεις για διαφοροποίηση, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Το έργο αυτό θα λάβει υπόψη τις δυνατότητες προμήθειας των εταίρων, τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις και τις υπάρχουσες καθώς και προγραμματισμένες διασυνδέσεις και υποδομές αποθήκευσης στην ΕΕ. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα κατευθυντήριο παράδειγμα.

Η πλατφόρμα θα βασίζεται σε υφιστάμενες πρωτοβουλίες πολιτικής της ΕΕ με κράτη μέλη, διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, ενώσεις και παράγοντες της αγοράς. Θα κάνει χρήση των υφιστάμενων δομών συντονισμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού (Gas Coordination Group, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου ENTSO-G) και της περιφερειακής αξιολόγησης της ενεργειακής υποδομής (π.χ. Ομάδες Υψηλού Επιπέδου: CESEC, BEMIP, Νοτιοδυτική Ευρώπη).

Συνεργασία με τη βιομηχανία της ΕΕ

Για να διασφαλίσει την πρόσβαση στις γνώσεις της αγοράς και στην εμπειρία σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού φυσικού αερίου, η Επιτροπή θα συγκροτήσει ειδική συμβουλευτική ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες του κλάδου. Η ομάδα θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα λειτουργεί σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, με ισχυρές διασφαλίσεις έναντι της σύγκρουσης συμφερόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια