Σε έναν συννεφιασμένο ορίζονται πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα η νέα εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων της Johnson & Johnson, Kenvue, λόγω των αγωγών που συσχετίζουν το γνωστό ταλκ της εταιρείας με καρκινογεννέσεις.

Johnson & Johnson: Προσπάθεια να «φρενάρει» 38.000 αγωγές για το ύποπτο ταλκ

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Kenvue, η οποία επιχειρεί να ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 18 μήνες, κατονομάζεται σε τουλάχιστον επτά αγωγές που αφορούν το ταλκ της J&J και οι οποίες έχουν κατατεθεί από τις αρχές Απριλίου. Η Johnson & Johnson προσπαθεί να προστατεύσει τη θυγατρική της από τις δεκάδες χιλιάδες αγωγές σε βάρος του ομίλου λόγω της συσχέτισης του ταλκ με καρκινογεννέσεις. Ήδη ένα ανδρόγυνο από τη Λουιζιάνα κατηγορεί την Kenvue ότι ο άνδρας προσβλήθηκε από καρκίνο λόγω της χρήσης ταλκ που περιείχε αμίαντο. Η υπόθεση κατατέθηκε στην κομητεία Middlesex του Νιου Τζέρσεϊ και οι δικηγόροι που εργάζονται για τους ενάγοντες ταλκ λένε ότι θα μπορούσε να είναι η πρώτη από πολλές αγωγές που κατατίθενται κατά της Kenvue και άλλων τμημάτων της J&J που μέχρι στιγμής δεν είχαν βρεθεί στο επίκεντρο αγωγών.

Καταιγισμός αγωγών

Η J&J αντιμετωπίζει περισσότερες από 60.000 αγωγές που υποστηρίζουν ότι το ταλκ της για μωρά προκαλεί καρκίνο και έχει προτείνει έναν διακανονισμό ύψους 8,9 δισ. δολαρίων, ο οποίος βασίζεται στις προσπάθειες της εταιρείας να κερδίσει την υποστήριξη των αιτούντων για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο πτώχευσης. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι το ταλκ της είναι απαλλαγμένο από αμίαντο και δεν ευθύνεται για περιστατικά καρκίνου, αλλά υποστηρίζει ότι ο διακανονισμός των υφιστάμενων και μελλοντικών αξιώσεων στο πλαίσιο του συστήματος πτώχευσης θα ήταν προτιμότερος από την αντίκρουση των αξιώσεων για το ταλκ στα δικαστήρια επί δεκαετίες. Η Kenvue – το όνομα της οποίας συνδυάζει τη λέξη «ken» που στη Σκωτία σημαίνει γνώση και «vue», που παραπέμπει στην όραση – προειδοποίησε σε ένα ενημερωτικό δελτίο αναφορικά με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ότι «διάφορα μέρη» έχουν εγείρει άμεσες αξιώσεις εναντίον της.

Η J&J συμφώνησε να αποζημιώσει την αποσχισθείσα επιχείρηση για τυχόν νομικά έξοδα που σχετίζονται με τις πωλήσεις ταλκ στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αν και η Kenvue σημείωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η αποζημίωση αυτή θα είναι επαρκής. Η Kenvue υπόκειται επίσης σε ξεχωριστές αξιώσεις που σχετίζονται με πωλήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες δεν θα καλυφθούν από την J&J, αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Πώς θα προχωρήσει η IPO

Τα νομικά ζητήματα δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν τη δημόσια εγγραφή της Kenvue, αλλά τυχόν πρόσθετες προκλήσεις θα είναι ανεπιθύμητες για τους τραπεζίτες της Wall Street, οι οποίοι παρακολουθούν την αρχική δημόσια προσφορά της Kenvue ως ένδειξη της όρεξης των επενδυτών για νέες εισαγωγές στο χρηματιστήριο. Η αμερικανική αγορά IPO παραμένει βυθισμένη σε μια από τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις των τελευταίων δεκαετιών- μόλις 2,3 δισ. δολάρια έχουν συγκεντρωθεί σε εισαγωγές φέτος, σύμφωνα με την Dealogic, ποσό μειωμένο κατά 22% σε ετήσια βάση και κατά 96% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή