Tον καίριο ρόλο των κεφαλαιαγορών της ΕΕ στην αντιμετώπιση στρατηγικών προκλήσεων συζήτησαν κατά τη συνεδρίασή τους στη Στοκχόλμη σήμερα, η κα Irene Tinagli, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα Elisabeth Svantesson, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, ο κ. Niklas Wykman, υπουργός Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Σουηδίας, η κα Nadia Calviño, πρώτη αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ψηφιοποίησης της Ισπανίας, ο κ. Vincent Van Peteghem, αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, και η κα Mairead McGuinness, επίτροπος αρμόδια για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Με βάση τη δέσμευση των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο, δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις στον τομέα αυτό πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024, επιτρέποντας την επίτευξη αποφασιστικής και απτής προόδου για μια πλήρως ανεπτυγμένη Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU).

Στη σχετική δήλωσή τους αναφέρουν τα ακόλουθα:

Στις 23 Μαρτίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και κάλεσε τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν τις εργασίες σχετικά με νομοθετικές προτάσεις στον τομέα αυτό, προκειμένου να υποστηριχθεί η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Ενιαία κεφαλαιαγορά στην ΕΕ

Η Ένωση Κεφαλαιαγορών εγκαινιάστηκε το 2015 με σκοπό τη δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας κεφαλαιαγοράς στην ΕΕ, η οποία θα επιτρέπει στους επενδυτές και τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, να έχουν πρόσβαση σε πλήρες φάσμα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και προϊόντων, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει πρόσθετες προκλήσεις, όπως η πανδημία COVID-19, η κλιματική και ενεργειακή κρίση, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, που έχουν καταστήσει ακόμη πιο επείγουσα την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Για να παραμείνει η ΕΕ ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε σημαντικά ποσά χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα για να στηρίξουμε καινοτόμες ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση, ιδίως σε στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως οι καθαρές τεχνολογίες. Επιπλέον, οι ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές είναι απαραίτητες για να συμπληρωθεί η δημόσια χρηματοδότηση με στόχο τη χρηματοδότηση της διττής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Η ΕΕ διαθέτει υψηλά επίπεδα εξοικονόμησης που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον μας. Ωστόσο, το τραπεζικό μας σύστημα δεν μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο από μόνο του.

Η φετινή χρονιά είναι η 30ή επέτειος της ενιαίας αγοράς, η οποία έχει ενσωματώσει επιτυχώς τις οικονομίες των κρατών μελών, σε βαθμό που πολλοί θεωρούσαν μη εφικτό πριν από τριάντα χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερο δυναμικό προς απελεύθερωση κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε με την ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών μας.

Χρειαζόμαστε μια νέα ώθηση προς μια πραγματική ενιαία κεφαλαιαγορά σε επίπεδο ΕΕ, ολοκληρώνοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχεδόν ολοκληρώσει όλες τις δράσεις που ορίζονται στο σχέδιο δράσης του 2020 για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, με την υποβολή 7 πρωτοβουλιών που βρίσκονται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση από τους νομοθέτες. Τώρα οι εργασίες αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα ολοκληρώσει το σχέδιο δράσης της του 2020 με την υποβολή 3 πρόσθετων νομοθετικών προτάσεων κατά τις προσεχείς εβδομάδες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων των ιδιωτών επενδυτών στις κεφαλαιαγορές, την επιτάχυνση της πρόσβασης σε δεδομένα στον τομέα της χρηματοδότησης και την απλούστευση των διαδικασιών διασυνοριακής φορολόγησης των επενδύσεων.

Η στενή συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών φορέων και των ενδιαφερόμενων μερών είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Δεσμευόμαστε για τακτικές συζητήσεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την Ένωση Κεφαλαιαγορών με τους υπουργούς και τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να διατηρηθεί η δυναμική και να διευκολυνθούν οι ταχείες πολιτικές συμφωνίες.

Τώρα είναι η ώρα να προωθήσουμε την Ένωση Κεφαλαιαγορών με φιλοδοξία και ταχύτητα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Ως εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιδείξουμε πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση των νομοθετικών εργασιών σχετικά με όλες τις εκκρεμείς νομοθετικές προτάσεις για την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή